„Akárkik” – Színházzal neveltek a Tháliások a dunaszerdahelyi gimikben

2014. október 24. - 20:37 | Kultúra

A Vámbéry Ármin Gimnázium két, a Magángimnázium egy osztályának mutatták be szerdától péntekig a drámapedagógia nemzetközileg elismert, rendhagyó módszerét, „a résztvevő színházát”.

„Akárkik” – Színházzal neveltek a Tháliások a dunaszerdahelyi gimikben

Czajlik Józseftől, a Kassai Thália Színház igazgatójától megtudtuk, hogy az előadásukkal szeretnének minden szlovákiai magyar alap- és középiskolát megszólítani. „A budapesti KÁVA Kulturális Műhely úttörője ennek a módszernek, ők már 25 éve űzik. Több éves együttműködésünk eredménye az Akárkik c. előadás, amely az első olyan előadás Szlovákiában, amelynek célja a drámapedagógia és a színházi nevelési módszerek bemutatása. Ennek ugyanis az a lényege, hogy a színházzal valósul meg a nevelés, és fordítva, a nevelésen keresztül a színház” – fejtette ki.

Megtudtuk azt is, hogy az előadás kifejezetten osztályterembe készült, és egyszerre csak egyetlen osztály vehet rajta részt, az osztályfőnökkel együtt. „A kisebb létszámú, egymást jobban ismerő emberek játéka ez, ahol mindenki véleménye fontos” – vallják a kezdeményezők. Ennek - többek között, az a célja, hogy a foglalkozás során szerzett erős és pozitív tapasztalatok, élmények és benyomások a tanteremhez, az osztályközösséghez és végső soron az iskolához kötődjenek.

Czajlik elmondta azt is, hogy az előadás egy párbeszéd, amely egy konkrét témáról szól. „Ez a mi esetünkben a felelősség kérdése, ami az egész darabban megjelenik. Kérdések, konfliktusok és különböző ellentétek merülnek fel, amihez hozzászólhatnak és hozzá is szólnak a gyerekek. Így alakul ki az előadás” – húzta alá.

A Thália Színház az Akárkik című előadását Kárpáti Péter Akárki című, egy középkori moralitásjáték alapján íródott darabja ihlette.

„A mi esetünkben ez azt jelenti, hogy mindenkinek, akárkinek lehet felelőssége, és van kötelessége az életben. Ennek során felmerül, hogy kinek mi a felelőssége” – szögezte le Czajlik József.

Májusban már bemutatták Kassán a Tháliában a Márai Sándor Általános Iskola és Gimnázium, illetve a kassai Szakkay József Középfokú Ipariskola részvételével, majd Királyhelmecen egy szakközépiskolában. Az előadás résztvevői 15-18 éves diákok, és kétszer egy óráig tart, tízperces szünettel.

A DICE két évig tartó, tizenkét országra kiterjedő, európai uniós támogatással megvalósult kutatási projekt eredményei szerint azok a diákok, akik rendszeresen drámás foglalkozásokon vesznek részt, sok területen jobban teljesítenek a társaiknál. Ez azt jelenti, hogy az élet több mint negyven területén érnek el társaiknál 5-10%-kal jobb eredményt.

„Úgy tűnik, hogy a drámapedagógia annyiban nem csodaszer, hogy nincs olyan terület, ahol radikális hatást idézne elő, az viszont biztos, hogy nincs még egy olyan pedagógiai módszer, ami az élet ennyi területén idézne elő kimutatható, bizonyítható pozitív hatást” – érvelnek a kezdeményezők a módszer mellett.

Hét fő csoportba sorolták az említett területeket, és ezek alapján megállapították, hogy a résztvevő diákok jobban érzik magukat, és ezért jobban is teljesítenek az iskolában, érettebb, empatikusabb személyiségek, aktívabb állampolgárok, tudatosabban készülnek a munka világára, nyitottabbak a kultúra és a művészetek valamennyi ágára, életük tartalmasabb, felelősebb és biztonságosabb, valamint tanáraik is pozitívabban ítélik meg őket, mint társaikat.

Az Akárkik c. előadás pályázati pénzeszközökből valósul meg, a dunaszerdahelyi előadásokat az Antal Ágota vezette Városunkért PT is támogatta. a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség segítségével a Thália Színház szeretne megszólítani minden szlovákiai magyar alap- és középiskolát. (Bővebb info: info@thaliaszinhaz.sk, +421 915 318 105).

Decemberben még egyszer jönnek a Tháliások Dunaszerdahelyre. Egyelőre annyi biztos, hogy a Magángimnáziumban újabb osztály részesülhet az előadásban.

-para-