Tisztújításra is sor került a Diákhálózat közgyűlésén

2014. október 25. - 15:05 | Kultúra

A szlovákiai magyar egyetemistákat tömörítő Diákhálózat a hétvégén tartotta meg rendes közgyűlését, a XXII.Hallgatói Parlamentet Deákin. A gyűlésen a szervezet munkájának eddigi értékelése mellett tisztújításra is sor került.

Tisztújításra is sor került a Diákhálózat közgyűlésén

Ahogy az már a szervezet tavasszal tartott közgyűlésén is elhangzott, Sztankó Annamária marketing és kommunikációért felelős alelnök és Kovács Balázs külügyi alelnök átadja helyét a fiatalabb generációnak. Sztankó Annamária feladatát ezentúl Bilás Zsuzsanna, a pozsonyi Comenius Egyetem hallgatója látja el, a szervezet külügyeiért pedig a továbbiakban Sólymos Karin, a brünni Masaryk Egyetem hallgatója felel. A Diákhálózat megalakulása óta tagja a Szlovákia Magyarok Kerekasztalának Koordinációs Bizottságának, a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) és a Szlovák Ifjúsági Tanácsának (RMS). Ezeken a fórumokon delegált tagként ezentúl ugyancsak Kovács Balázs helyét átvéve, Sólymos Karin képviseli majd a felvidéki ernyőszervezetet. Az új elnökségség tagjai Bóna Zoltán (elnök), Kovács Roland (belügyi alelnök), Sólymos Karin (külügyi alelnök), Lukáč Eszter (gazdasági alelnök) és Bilás Zsuzsanna (marketing alelnök) lettek. A közgyűlésen döntöttek még az ellenőri bizottság vezetőjének személyéről is. Erre a pozícióra a komáromi Jókai Mór Diákkör elnökét, Kocskovics Pétert jelölték ki.

A szlovákiai magyar egyetemistákat összefogó ernyőszervezet tagjai olyan diákszervezetek, amelyek Csehország, Szlovákia, valamint Magyarország nagyobb egyetemi városaiban szólítják meg és szervezik közösségbe a felvidéki diákokat. A Diákhálózat tagszervezetei közé tartozik a prágai Ady Endre Diákkör, a brünni Kazinczy Ferenc Diákkör, a budapesti Kaszás Attila Diákkör, a Kassai Ifjúsági Közösség, a komáromi Jókai Mór Diákkör, a nagyszombati Diákklub, a nyitrai Juhász Gyula Ifjúsági Klub a pozsonyi József Attila Ifjúsági Klub és a besztercebányai Mikszáth Kálmán Diákklub. A diákklubok delegált tagjai mellett a komáromi Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatának képviselői is részt vettek a XXII.Hallgatói Parlamenten.

A hétvégén megtartott konferencia keretein belül szó esett a következő egyetemi félév azon programjairól és eseményeiről, amelyeket a Diákhálózat szervez. Előreláthatóan november közepén kerül sor a Felsőoktatási Tájékoztató Körútra, melyen a Diákhálózat tagszervezeteinek aktivistái nyújtanak részletes információt az egyetemválasztás előtt álló diákoknak az ország nyugati és keleti oktatási intézményeiben egyaránt. Az Alma Mater névre hallgató, 2004 óta működő országos diáklap első száma a napokban került a nyilvánosság szeme elé. A szerkesztőség a következő lapszámot, a szokásokhoz híven, decemberre tervezi.
Fontos továbbá megemlíteni a Felvidéki Tudományos Diákköri Konferenciát, amely idén november 13-14-én kerül megrendezésre Komáromban. Az esemény a felvidéki magyar diákköri és tudományos élet formálásának és fejlesztésének egyik kiemelt színhelye, ahol a nem anyanyelvükön tanuló diákok kapnak lehetőséget munkáik bemutatására. A legkiemelkedőbb résztvevők díjazásban is részesülnek, az első helyezettek pedig részvételi jogot nyernek a magyarországi Országos Tudományos Diákköri Konferenciára.

(bzs,dh)