Új tévécsatornákat indít a magyar közmédia

2014. október 30. - 16:29 | Kultúra

Új csatornákat indít a közmédia, az MTVA bejelentése szerint a Petőfi TV a 16-35 év közötti korosztálynak szóló műsorokat sugároz majd az M2-esen este 8-tól akár reggelig, az M4 Sport pedig a 16 kiemelt magyar sportágról, az olimpiáról, a világ- és Európa-bajnokságokról, illetve a magyar sportsikerekről számol majd be - adta hírül a hvg.hu.

Új tévécsatornákat indít a közmédia, az MTVA közleménye szerint ugyanis "elérkezett az idő, amikor a szervezeti energiákat a tartalomszolgáltatás minőségi fejlesztésére fordíthatjuk, és a magyar közönség igényeit a legteljesebb mértékben kiszolgálni képes közszolgálati tartalom előállítására koncentráljunk".

Azt írták, a Petőfi Rádió hangvételéhez, kulturális, zenei és fiataloknak sugárzó tematikájához kapcsolódóan az M2 csatorna este 8 órától akár reggelig is rendelkezésre álló sávjában létrehozzák a Petőfi TV-t, amely a 16-35 év közötti korosztálynak szóló műsorokat sugároz majd.

A Petőfi TV jelentős részben saját, gyártott tartalommal, élő közvetítésekkel, a fesztiválok, koncertek, szórakoztató programok műsorba emelésével, filmes és ismeretterjesztő, a fiatalok mindennapjait érintő tartalommal a magyar fiatalok hasznos napi tévéjévé kíván válni – fogalmaztak.

„Tisztában vagyunk vele, hogy e csatorna – akár képi világában, akár ritmusában, hangvételében – merőben új lesz a magyar közszolgálati televíziózásban, és azzal is, hogy sok-sok türelemmel, nagy kreativitással és nyitottsággal kell e csatorna hangját, stílusát, műsorszerkezetét kialakítani, alkalmazkodva a mai fiatalok médiafogyasztási szokásaihoz is, beleértve az internetet s különösen a közösségi médiafelületeket, illetve smartphone-alkalmazásokat is" – írták.

A Petőfi TV megindításának előkészületei már elkezdődtek, a csatorna jövő március 15-től lesz elérhető az egész országban, a tévés alapcsomag részeként.

Az M4 Sport csatorna jövő nyáron indulhat Szujó Zoltán főszerkesztő vezetésével, az MTVA az indulással kapcsolatosan előkészítő projektcsapatot állított fel. Ez a csatorna is döntően saját gyártású műsorokkal indul, és nem a jelenleg működő magyar kereskedelmi sportcsatornák versenytársa kíván lenni – közölték.

Az M4 Sport nem az angol, német, francia vagy olasz futballbajnokságokat kívánja közvetíteni, és nem az amerikai vagy más nemzetek népszerű sportbajnokságaira akar koncentrálni, hanem a 16 kiemelt magyar sportág életének, eseményeinek, továbbá nemzetközi sportesemények, kiemelkedő magyar sportsikereink és sportolóink bemutatását, versenyeik, bajnokságaik közvetítését tekinti majd feladatának – fogalmazott közleményében az MTVA.

Hozzátették, a sportcsatorna létrehozását a Médiatanácsnál kezdeményezték, mert a meglévő csatornák felülvizsgálatát a médiahatóság jogosult megtenni. Ez általában évente egy alkalommal történik, így az M4 Sport vételének helyét és lehetőségét a médiahatóság jogosult megállapítani, e döntéstől függ majd az, hogy hol lesz elérhető az új csatorna is.

Az M4 Sport műsorgyártási költségei az MTVA szerint nem jelentenek majd többletköltséget az adófizetőknek, ugyanis a jelenlegi költségvetésén belül teremtik meg a működés pénzügyi fedezetét. A csatorna a médiahatóság döntésétől függően nem a fizetős, kereskedelmi előfizetői csomagba kerül majd.

hvg.hu

Címkék: magyar közmédia