Ezek a szobrok élőbbek, mint mi

2014. november 1. - 14:55 | Kultúra

Hogy mennyire élethűek Marc Sijan szobrai? Állítólag amikor az NBA egykori sztárja, Michael Jordan belépett a Milwaukee Bucks kosárcsapatának előcsarnokába, annyira zokon vette a biztonsági őr közönyét, hogy panaszt emelt ellene. Nem tudhatta, hogy a biztonsági őrt a helyi képzőművész, Marc Sijan készítette. Vigyázat, a hiperrealizmus becsapós!

Ezek a szobrok élőbbek, mint mi

Az emberek többsége az élethű szobor hallatán kapásból Dávidra asszociál. Michelangelo nagyon sokat tudott az emberi anatómiáról, a Dávid-szobor testfelépítése mind a mai napig mértékadó, de Dávid meg sem közelíti Marc Sijan hiperrealista szobrait.

A Milwaukee-ban élő, otthonában alkotó Sijan egyetlen szobron akár fél évet is dolgozik: az aprólékos, részletgazdag megmunkálás nyugalmat, időt és odafigyelést igényel. Sijan szobrai olajfesték és gyanta keverékéből állnak, alanyait életkoruk, nemük és alkatuk alapján választja ki.

Előfordul, hogy vonzó embereket ábrázol, de általában a szélsőségek vonzzák. Azokra a kényes területekre kíváncsi, ahol szinte áttetszővé válik a ráncos bőr, kidagadnak az erek és begyulladnak a pattanások. Sijant az esztétikai hiányosságok érdeklik, hiszen ezek tesznek emberré bennünket.

Marc Sijan olyan, akár egy jó író. Hiperrealista szobrai olykor élethűbbek, mint a valódi emberek. Íme.


A férfi


Amerika


Térdelő nő


Leselkedő férfi


Sarokba szorítva

origo.hu

Címkék: szobor, gyanta, művészet