A lengyel elnök tanácsadója szerint Polanski a „holokauszt gyermeke“

2014. november 3. - 16:46 | Kultúra

A liliomtiprással vádolt lengyel-francia filmrendezőt október 28-án Lengyelországban akarták elfogatni az amerikaiak. A lengyel elnök egyik tanácsadója egy interjúban kelt ki ez ellen - írja a hvg.hu.

A lengyel elnök tanácsadója szerint Polanski a „holokauszt gyermeke“

A lengyel elnök tanácsadója "teljes tájékozatlansággal" vádolta az amerikai hatóságokat, amiért a holokauszttúlélő filmrendező, Roman Polanski őrizetbe vételét szorgalmazták, amikor a múlt héten Lengyelországba érkezett egy zsidó történelmi múzeum felavatására.

Tomasz Nalecz hétfőn egy lengyel tévéinterjúban helytelenítette, hogy a "holokauszt egy gyermekének" letartóztatását kezdeményezték az amerikai hatóságok a varsói Zsidó Múzeum megnyitásakor.

A Franciaországban élő és lengyel-francia állampolgársággal rendelkező Polanski ellen az Egyesült Államokban még mindig elfogatóparancs van érvényben a hetvenes években elkövetett liliomtiprása miatt. A filmrendező - aki emiatt nem utazik olyan országokba, amelyeknek kiadatási megállapodása van az Egyesült Államokkal - október 28-án vett részt a múzeum avatásán, majd gyermekkora színhelyére, Krakkóba látogatott.

A második világháború idején a németek családjával együtt őt is a krakkói gettóba zárták, de megszökött és a vészkorszakot sikerült túlélnie. Oscar-díjas filmje, A zongorista a holokauszt áldozatainak állított emléket.

A lengyel hatóságok amerikai kérésre október 30-án Krakkóban kihallgatták a 81 éves filmest, de letartóztatását visszautasították. Rafal Trzaskowski külügyminiszter-helyettes leszögezte, hogy a Polanskinak felrótt bűncselekmény már elévült Lengyelországban. 2010-ben Lengyelország egyszer már - ugyancsak elévülésre hivatkozva - elutasította, hogy kiadja Polanskit az Egyesült Államoknak.

Az idős rendező egyébként továbbra is aktív, filmet tervez Alfred Dreyfusról, a 19. század végén hamis kémvádak alapján, antiszemita indítékból bebörtönzött francia katonatisztről, amelyet jövőre Lengyelországban kezdene forgatni.

hvg.hu

Címkék: Roman Polanski