Fotókiállítás nyílt Brüsszelben a "bársonyos forradalom" évfordulója alkalmából

2014. november 19. - 07:32 | Kultúra

Szabadtéri fotókiállítás nyílt kedd este Brüsszelben az Európai Parlament (EP) épülete előtti téren a kelet-közép-európai rendszerváltás 25. évfordulója alkalmából, az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ENRS), valamint tíz brüsszeli nagykövetség - köztük a magyar külképviselet - szervezésében, Szabadság Expressz címmel.

Ünnepi beszédében Martin Schulz EP-elnök - német szociáldemokrata politikus - egyebek közt arról szólt, hogy a németek kettős értelemben is a rendszerváltás lekötelezettjei. Az 1989-es események ugyanis - mondta - nem csupán az addig kettéosztott Németország egyesülését tették lehetővé, hanem egyúttal azt is, hogy az egyesülés nyomán a keletnémetek azonnal az EU polgáraivá válhattak. Erre - tette hozzá - a többi kelet-közép-európai nemzetnek még sokáig kellett várakoznia.

A fotókiállítást a csehszlovák kommunista rezsimet megbuktató 1989. november 17-i prágai "bársonyos forradalom" évfordulójához időzítették. A brüsszeli EP-székház előtti teret időközben a lengyel Szolidaritás mozgalomról nevezték el.

A kiállítást az ENRS hálózathoz kötődő történészek állították össze, annak az ismeretterjesztő kampánynak a keretében, amelynek célja - a magyar, a lengyel, a német és a szlovák kulturális tárca segítségével - bemutatni a negyedszázaddal ezelőtti eseményeket és azok mozgatórugóit.

(MTI)