Václav Havel-mellszobrot avattak az amerikai Kongresszusban

2014. november 20. - 15:57 | Kultúra

Václav Havel (1936-2011) tiszteletére avattak mellszobrot szerdán az amerikai Kongresszus épületében - közölte a ČT24 cseh állami hírtelevízió.

Václav Havel-mellszobrot avattak az amerikai Kongresszusban

Az ellenzéki drámaíróból előbb csehszlovák, majd cseh államfővé lett Václav Havelt az európai vasfüggöny lehullásában és a bársonyos forradalomban szerzett kiemelkedő érdemeiért a történelmi események 25. évfordulója alkalmából érte az elismerés.

"Amerika számára Václav Havel az 1989-es rendszerváltás jelképe" - jelentette ki az ünnepségen John Boehner, az amerikai képviselőház elnöke, akinek szavait a ČT24 idézte. Boehner úgy vélte: Havel nagy személyiség, hős volt, és a modern kori történelem egyik meghatározó alakja.

Az ünnepségen részt vett a Jan Hamáček, a cseh képviselőház elnöke, Bohuslav Sobotka kormányfő és Dagmar Havlová, az egykori elnök özvegye.

A cseh média felhívta a figyelmet arra, hogy Václav Havel mindössze a negyedik európai személyiség, akit ilyen magas amerikai megtiszteltetés ért. Európából eddig csak Winston Churchill brit kormányfő, Raoul Wallenberg svéd diplomata és Kossuth Lajos magyar államférfi mellszobrai díszítették az amerikai Kongresszus épületét.

Havel mellszobrát Lubomír Janečka cseh-amerikai szobrász készítette.

(MTI)

Címkék: Václav Havel