Dráfi Mátyás kapta a Pro Probitate díjat

2014. november 30. - 17:31 | Kultúra

Dráfi Mátyás színművész kapta az idei Pro Probitate - Helytállásért díjat. A kitüntetést a révkomáromi művész a dunaszerdahelyi Vermes villában rendezett ünnepségen vette át vasárnap.

Dráfi Mátyás kapta a Pro Probitate díjat

A díjátadóra teljesen megtelt a Kortárs Magyar Galériának otthont adó Vermes villa központi terme, a vendégek között az MKP vezető képviselőit és több ismert közéleti személyiségét is látni lehetett.

Az ünnepségen mondott köszöntőjében Berényi József, az MKP elnöke hangsúlyozta: a szlovákiai magyar közösség megmaradása érdekében rendkívül fontos, hogy a közösségnek vannak olyan tagjai, akik nem a pillanatnyi befolyások és egyéni érdekek alapján hoznak döntéseket, hanem ellentmondásos időkben is ki merik mondani és meg merik tenni azt, ami a közösség érdekében áll. Rámutatott: a helytállás díj amiatt született, hogy ezt a hozzáállást értékelni lehessen.

Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője, a Pro Probitate díj egyik alapítója is a Helytállásért díj üzenetére mutatott rá. Elmondta: ha valaki saját államában él, sok mindent megengedhet magának, egyebek mellett nem kell napi szinten megemlékeznie arról, hogy milyen nemzethez tartozik. Ezzel szemben a kisebbségbe került közösség képviselőinek reggeltől estig választ kell adniuk az ezzel összefüggő kérdésekre - hangsúlyozta. A szlovákiai magyar közösség öt generációja úgy szocializálódott, hogy ha jót tesz a közösségért, azért csak szidást kap, ezért is fontos, hogy a közösségnek legyenek olyan megerősítő pontjai, mint a díjazott, akinek cselekedeteiben a fő mozgatórúgó a közösség iránti elkötelezettség és a hűség volt.

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke felszólalásában Dráfi Mátyás szakmai életútját méltatta. Kiemelte: a korábban egyebek mellett Jászai Mari-díjjal is kitüntetett színművész pályájának kezdetétől mind a mai napig a szlovákiai magyar közösséget szolgálta. Hozzátette: művészi pályájának - több, mint két és fél száz szerepet jelentő - öt évtizede során szakmai szülőföldjén vállalta a kultúrmissziót, s olyan művész volt, aki soha nem akarta elhagyni szülőföldjét s a helyi közösséget.

Dráfi Mátyás a díj átvételét követően azt mondta, hogy nagyon köszöni a kitüntetést, amely erőt ad.

A Pro Probitate - Helytállásért díjat 1994-ben alapították az akkori Együtélés és az MKDM - a későbbi MKP elődpártjai - parlamenti képviselői a mártírhalált halt Esterházy János csehszlovákiai magyar politikus tiszteletére. A díjat minden évben kiosztják, a szlovákiai magyar közösség egy-egy olyan jelentős személyiségének vagy szervezetének adományozzák, aki kiállásával, a magyar közösség számára példamutató viselkedésével érdemelte ki ezt az elismerést. A díjat 2012-ben Tamás Ilonka néni, a magyar állampolgárság megszerzését követően szlovák állampolgárságától megfosztott, idén 102 éves volt tanítónő kapta, tavaly pedig Pázmány Péter, Dunaszerdahely korábbi polgármestere kapta meg a kitüntetést.

MTI/para