Bejelentették a 2015-ös Grammy Awards jelöltjeit

2014. december 7. - 08:08 | Kultúra

2015. február 8-án tartják az 57. Grammy-gálát, ahol összesen 83 kategóriában hirdetnek majd győztest. 

A bejelentések napját Ed Sheeran és Pharrell Williams indította a CBS This Morning műsorában, majd a nap folyamán a Grammy Twitter oldalán posztolták az újabb és újabb kategóriák jelöltjeit. Ezek alapján a legjobb rock dal kategóriájában a Paramore, a Beck, a The Black Keys, Jack White és Ryan Adams versengenek majd, míg a legjobb pop album a Coldplay, Miley Cyrus, Arian Grande, Katy Perry, Sam Smith és Ed Sheeran között dől majd el.

Az év felvétele díjat Sia, Sam Smith, Taylor Swift, Meghan Trainor és Iggy Azalea ft. Charli XCX között osztják ki, a legjobb dal pedig szinte ugyanazon listából áll össze, azzal a különbséggel, hogy Andrew Hozier-Byrne váltja Iggy Azalea és Charli XCX kettősét. A rengetek műfaji kategória mellett, az év legjobb új előadóját is díjazzák: Iggy Azalea, a Bastille, Brandy Clark, Haim és Sam Smith az esélyesek. A legjobb videóklip kategóriában pedig az Arcade Fire, Dj Snake & Lil Jon, Sia, Pharrell Williams és a Woodkid ft. Max Richter versengenek.

A legnagyobb kiváncsiságot idén is az év legjobb albuma kategória jelöltjeinek kihirdetése jelentette, amire élő adásban a CBS A Very GRAMMY Christmas című műsorában került sor. Az egész estés show műsorban többek között fellépett a Maroon 5, Pharrell Williams és Ariana Grande is. Az év legjobb albumáért járó Grammyt Beck, Beyoncé, Ed Sheeran, Sam Smith vagy Pharrell Williams viheti haza.

Összesítve a legtöbb jelölést Sam Smith és Beyoncé gyűjtötte hat nevezéssel, mögöttük Pharrell Williams, Iggy Azalea, Beck és Sia négy, Ed Sheeran, Taylor Swift, Jack White és a Coldplay három, míg Meghan Trainor és Katy Perry két jelölést kaptak.

Az 57. Grammy-gálának magyar vonatkozása is lesz, mivel az Antal Nimród rendezte Metallica Through the Never című fim is jelölve lett a legjobb zenés film kategóriában.

origo.hu

Címkék: Grammy, jelöltek