A kritikusok szerint kínos Bob Geldof ebola-dalának szövege

2014. december 10. - 10:10 | Kultúra

Védelmébe vette Bob Geldof a Band Aid ebolajárvány elleni küzdelmet támogató dalát, amelyet szövege miatt ért sok bírálat - írja a hvg.hu.

A kritikusok szerint kínos Bob Geldof ebola-dalának szövege

"Kérem, ez csak egy popdal, nyugodjatok meg" - mondta kezdeményezés elindítója a Telegraph című lapnak adott interjújában a dalról, amelyet több ismert zenésszel közösen készített, hogy így gyűjtsenek pénzt az ebolajárvány áldozatainak.

A zenész szerint a kritikusok mérgelődhetnek, őt az nem érdekli. Ha a dal "segíthet csökkenteni a fájdalmat és a szenvedést, ha ezek az emberek méltósággal halhatnak meg", akkor elérte a célját.

Több zenészt követve William Pooley, egy ebolával megfertőződött brit betegápoló is kritikával illette a dalt. Pooley augusztusban volt bevetésen Nyugat-Afrikában, a járvány gócpontjában, ott kapta el a betegséget, de Nagy-Britanniában meggyógyították.

A 29 éves férfi, aki októberben visszatért Sierra Leonéba, a Radio Times című magazinnak elmondta, a dalszöveg "tudatlan és kínos". "Ez Afrika, nem egy másik bolygó. Egy kicsit kínos ez a kulturális műveletlenség" - fogalmazott Pooley.

Bob Geldof és Midge Ure 1984-ben készítette el a könnyűzene akkori nagyságait tömörítő Band Aid első lemezét az etiópiai éhezés elleni harcra mozgósítva. Idén Band Aid 30 néven álltak össze a szigetország veteránjai és fiatal előadói, hogy Geldof vezényletével felénekeljék a Do They Know It's Christmas? című dal átdolgozott változatát.

A dalt a megjelenése utáni első héten több mint 312 ezer alkalommal töltötték le Nagy-Britanniában. Az értékesítéséből befolyt összeggel a nyugat-afrikai Ebola-járvány áldozatait támogatják. A kórnak több mint 6300-an estek áldozatául.

"Ahol a szeretet csókja megölhet, és ahol a halál csillan minden könnycseppben" - áll a dal szövegében. "Nincs béke és öröm karácsonykor Nyugat-Afrikában. Csak az ad nekik reményt, hogy életben vannak" - éneklik a Band Aid 30 résztvevő sztárjai.

Fuse ODG ghánai-brit zenész elmondta, nem akart együttműködni a dal elkészítésében, mert szerinte a szöveg "egyáltalán nem azt tükrözi, hogy mi történik Afrikában".

hvg.hu

Címkék: Bob Geldof