Megtalálták a Disney első karácsonyi rajzfilmjét

2014. december 13. - 11:18 | Kultúra

Az 1927-ben készült „Üres zoknik” a sarkkörhöz közel, egy norvégiai raktárból került elő.

A norvég Nemzeti Könyvtár csütörtökön jelentette be, hogy a sarkkörhöz közeli Mo i Rana-i raktárukban megtalálták az amerikai Walt Disney stúdió első karácsonyi rajzfilmjének szinte teljesen ép kópiáját. „Először nem tudtuk, hogy mozgóképes kincsre bukkantunk. A rajzfilm két tekercsen van, melyek nem voltak egyértelműen megjelölve” – mondta a könyvtár archiválással foglalkozó munkatársa.

A rajzfilm eredetileg öt és fél perc hosszú volt, de a most megtalált kópián hiányzik egy nagyjából félperces rész. Eddig a filmnek csak egy 25 másodperces részlete volt ismert. Az „Üres zoknik” főszereplője Miki egér elődje: Oswald, a szerencsés nyúl. A norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálta a filmtekercseket, egy példányt elküldött a Walt Disneynek is. A kópia egy magánszemély birtokában volt, tőle a Norvég Filmintézethez került, onnan pedig a Nemzeti Könyvtár archívumába.

A könyvtár a gyűjteményét egy szigorúan őrzött bunkerben tartja. A gyúlékony nitrocellulóz tekercseket olyan teremben őrzik, ahol a hőmérsékletet és a páratartalmat folyamatosan ellenőrzik. Nemrég nagyszabású digitalizálási projektbe kezdtek, ennek keretében bukkantak a rajzfilmre.

Hír24