Berlinale - Kiválasztották a berlini filmfesztivál versenyprogramjának első filmjeit

2014. december 15. - 19:59 | Kultúra

Kiválasztották a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjának első hat filmjét, amelyek között a Berlinale korábbi Arany Medve-díjas rendezői, Terrence Malick és Andreas Dresen legújabb alkotásai is szerepelnek.

A február 5-én kezdődő Berlinalén lesz a világpremierje Terrence Malick Knight of Cups című filmjének, amelynek főszerepeit Christian Bale, Cate Blanchett és Natalie Portman játsszák. Malick 1999-ben az Őrület határán című filmjével érdemelte ki a berlini filmfesztivál fődíját.

A versenyfilmek között szerepel a kétszeres Arany medve-díjas Andreas Dresen Als wir träumten című, német-francia koprodukcióban készült alkotása is.

Peter Greenaway brit rendező szintén új filmmel, az Eisenstein in Guanajuato című, holland-mexikói-belga-finn koprodukciós alkotással vesz részt a filmfesztiválon.

A guatemalai rendező, Jayo Bustamente Ixcaul című első filmjével érkezik Berlinbe, és Andrew Haigh 45 years című filmjét is meghívták a versenyprogramba. Alekszej German orosz filmrendező Pod elektricseszkimi oblakami című, orosz-ukrán-lengyel koprodukcióban készült filmjével versenyez.

A versenyprogramon kívül vetítik Kenneth Branagh Hamupipőke című filmjét, amelynek elődje, a Walt Disney klasszikus mesefilmje 1951-ben elnyerte a berlini filmfesztivál közönségdíját. AZ új feldolgozásban mások mellett Richard Madden, Cate Blanchett, Lily James, Stellan Skarsgard és Helena Bonham Carter is szerepel.

A 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivált február 5. és 15. között rendezik a német fővárosban, a versenyprogram zsűrijének elnöke Darren Aronofsky amerikai filmrendező lesz.

(MTI)

Címkék: Berlinale