Ősi farmot tártak fel

2014. december 16. - 14:07 | Kultúra

Ősi, mintegy 2800 éves tanyasi házat tártak fel Izrael középső részén - jelentette be az ország régészeti hatósága hétfőn. Az épületet időszámításunk előtt 800 évvel, az asszír hódítás idejében emelték, 1200 négyzetméteres alapterületén 23 szoba osztozott - közölte az ásatás vezetője, Amit Sadman.

A régész szerint a tanyasi házak ebben az időszakban egyfajta kisebb településnek számítottak, amelyeknek a lakói mind részt vettek a mezőgazdasági termelésben. A közelben feltárt számos borprés alapján arra lehet következtetni, hogy a legfontosabb itteni mezőgazdasági tevékenység a bortermelés volt.

Az épület mind a perzsa időszakban (Kr.e. 6. század), mind a Nagy Sándor hódításával kezdődő hellenisztikus korban lakott maradt. A hadvezér Kr.e. 333 és 332 között vezetett hadjáratot Palesztinába, a terület többnyire harc nélkül behódolt neki.

A régészek az épületben rábukkantak egy ritka ezüstpénzre is, amely a makedón hadvezér nevét viseli, és a régióban való görög jelenlét bizonyítékának is tekinthető. A pénzérme egyik oldalára Zeusz isten képét vésték, míg a másikon Héraklész tűnik fel.

Mivel az épület kitűnő állapotban maradt fent, a régészek konzerválni fogják a helyszínt - áll a közleményben.

(MTI)

Címkék: régészek