A Gyűrűk urát először a Beatles akarta filmre vinni

2014. december 19. - 12:03 | Kultúra

A harmadik Hobbit-filmmel teljessé vált a Középfölde-ciklus a mozikban (már ha Peter Jackson ki nem találja, hogy A szilmarilokból is le lehet forgatni egy trilógiát), és ha más nem, hát a látvány miatt mindenképpen elégedettek lehetünk azzal, hogy ilyen sokáig tartott a regények megjelenése után a filmváltozat elkészítése. 

 

Pedig az 1954–55-ös könyvmegjelenés világsikere után Hollywood azonnal jelentkezett Tolkiennél az ötlettel, hogy filmet készítenének a történetből, de az író sokáig ellenállt. Végül 1969-ben adta el a megfilmesítés jogait a United Artistsnak, azzal a kitétellel, hogy minden filmtervre vétójoga van. Még abban az évben váratlan jelentkező akadt a film elkészítésére: a Beatles.

A zenekar akkor már bő fél évtizede a világ legnagyobb sztárja volt, legjobban John Lennon elhíresült mondása („Híresebbek vagyunk, mint Jézus”) tükrözi ezt. A csapat akkor már nem csak zenében utazott, túl voltak egy csomó nagy sikerű filmen, többek között az Egy nehéz nap éjszakáján, a Help!-en és a Sárga tengeralattjárón. A film rendezőjének nem kisebb nevet találtak meg, mint Stanley Kubricket, aki éppen akkor a 2001: Űrodüsszeiát forgatta. A szereposztás egészen meghökkentő volt a tervek szerint: Paul McCartney mint Frodó; John Lennon mint Gollam; George Harrison mint Gandalf; Ringo Starr mint Samu.

A zenét természetesen a Beatles szerezte és játszotta volna.

Az ötletből két ok miatt nem lett semmi. A híresen perfekcionista Kubrick némi gondolkodás után kijelentette, hogy ezt a történetet egyszerűen képtelenség élőszereplős filmben megmutatni a puszta monumentalitása miatt. Tolkiennek pedig úgy, ahogy van, nem tetszett az hogy zenészek játsszák Középfölde hőseit, és elkaszálta az egész tervet. A füstbe ment film után Kubrick befejezte az Űrodüsszeiát, és belevágott a Gépnarancsba, a Beatles kiadta a legendás Abbey Roadot, majd feloszlott.

Érdekesség, hogy a hetvenes években Tolkien egy másik filmadaptációra már rábólintott, sőt, a rendező John Boormannal együtt is működött a korai tervezési munkákban. A forgatókönyv kicsit elszakadt az eredeti regénytől, például Frodó és Galadriel szeretők lettek volna, Gimlit megkínozzák Mória jelszaváért, Arwen pedig Aragorn egyfajta őrangyalaként, szellem formájában jelent volna meg, így Aragorn nyugodtan összejöhetett volna Éowynnel. De annyira, hogy a híres harctéri gyógyítós jelenet ebben a verzióban egy konkrét szexjelenet lett volna. A filmből aztán azért nem lett semmi, mert túl drágának ítélte a stúdió. Az elkészült díszleteket, jelmezeket és kellékeket az Excalibur című történelmi fantasyben használták fel később.

index.hu

Címkék: A gyűrűk ura, Beatles