Mégsem kerülhet pont Roman Polanski liliomtiprási ügyére

2014. december 25. - 09:02 | Kultúra

Egy kaliforniai bíróság elutasította, hogy egy új meghallgatással lezárják Roman Polanski 37 évvel ezelőtti liliomtiprási ügyét.

Mégsem kerülhet pont Roman Polanski liliomtiprási ügyére

Ha a lengyel-francia állampolgárságú filmrendező elleni vádat ejtették volna, akkor szabadon utazhatna, nem kellene attól tartania, hogy kiadják az amerikai hatóságoknak.

A rendező ügyvédei december közepén kérték egy kaliforniai bíróságtól a meghallgatást, amelyen azt akarták bizonyítani, hogy októberi lengyelországi látogatásakor a 81 éves filmes ellen az amerikai hatóságok "hibás" kiadatási kérelmet küldtek lengyel kollégáiknak. Emellett a Polanski-ügy sorozatos eljárási hibáira is rá akartak mutatni.

James Bradley, egy fellebbviteli bíróság bírája kilencoldalas keddi határozatában elutasította az indítványt azzal az indoklással, hogy Polanski továbbra is szökésben lévőnek számít, ezért nem lehet újra elővenni ügyét. A bíró szerint a rendezőnek vissza kellene térnie Kaliforniába, és személyesen kell előadnia érveit.

Polanskit 1977-ben vádolták meg liliomtiprással. Később beismerte, valóban törvénytelen kapcsolatra lépett egy 13 éves lánnyal. Az ítélet előtt azonban Franciaországba menekült, mert attól tartott, hogy a vádalku ellenére hosszabb börtönbüntetésre ítélik, mint az a 42 nap, amelyet pszichiátriai megfigyelés alatt töltött elzárva.

Az ügyvédek úgy vélik, Polanski - aki ellen elfogatási parancs van érvényben az Egyesült Államokban - letöltötte már a büntetését, és ügye lezárásához nem szükséges személyes megjelenése a bíróságon.

A rendező jogi képviselői hosszú évek óta harcolnak az ügy lezárásáért azzal az indokkal, hogy Polanski bírói és ügyészi mulasztás áldozata lett. A bíróságok rendre azzal utasítják el a kérelmet, hogy csak akkor tárgyalják újra az ügyet, ha a vádlott visszatér Kaliforniába.

MTI/para

Címkék: Roman Polanski