A miniszoknya kitalálója is ott van a brit uralkodó újévi kitüntetési listáján

2014. december 31. - 09:56 | Kultúra

A brit színészvilág számos nagyhírű veteránja, az I. világháború kitörésének századik évfordulójára kialakított példátlan méretű londoni pipacstenger alkotói és a miniszoknya kitalálója is szerepel a brit uralkodó által újév alkalmából magas elismerésben részesítettek szerda hajnalban közzétett listáján.

A miniszoknya kitalálója is ott van a brit uralkodó újévi kitüntetési listáján

Az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, újév előestéjén, valamint II. Erzsébet királynő júniusi "hivatalos" születésnapján. Az idei újévi elismerések listája 1251 nevet tartalmaz.

A kitüntetettek között van Paul Cummins kerámiaművész és Tom Piper színházi tervező, akik a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) címet vehetik át a brit uralkodótól.

Cummins és Piper hozta létre minden idők leghatalmasabb, legtöbb darabból álló és legnagyobb látogatottságú nagy-britanniai művészeti alkotását, a világhírű ősi londoni erőd, a Tower köré "ültetett" végeláthatatlan pipacstengert.

A Tower körüli hatalmas várárkot az I. világháború kirobbanásának századik évfordulója alkalmából 888 246 darab, kerámiából készült, stilizált pipaccsal borították be, pontosan annyival, ahány brit és gyarmati katona a háborúban életét vesztette.

A pipacs a fő jelképe Nagy-Britanniában a háborús halottak emléke előtti tisztelgésnek, egy kanadai katonaorvos rendkívül népszerűvé vált, 1915-ben írt verse nyomán, amely arról szólt, hogy a háború szántotta flamand mezőkön mindig a pipacs virágzik ki először az elesett katonák sírjain.

A Towert körülölelő, megrendítő látványt nyújtó vörös pipacstenger - amelyet a műalkotás véglegesítésére indult kampány ellenére már felszedtek - minden várakozást felülmúló sikert aratott: összesen ötmillióan keresték fel az erődöt, hogy megtekinthessék a hatalmas szabadtéri emlékkiállítást. Ezt a sikert ismerte el a két alkotónak nyújtott magas kitüntetéssel II. Erzsébet királynő, aki maga is megtekintette az alkotást.

Nagy nevekkel képviselteti magát az idei listán a brit színészvilág is. Joan Collinst és Kristin Scott Thomast a lovagi rang női megfelelőjének számító, Dame előnév viselésére jogosító rangra emelte az uralkodó, John Hurt színész pedig szerdától a Sir John megszólításra tarthat igényt, szintén lovagi rangban.

Kristin Scott Thomas személyében a királynő saját jövendő színpadi megszemélyesítőjét tünteti ki. A színésznő veszi át ugyanis jövőre Helen Mirrentől II. Erzsébet szerepét a The Audience (Az audiencia) című darab Londonban játszott változatában.

A színmű azokat a hetente ismétlődő audienciákat idézi fel, amelyeken a királynő az aktuális politikai eseményeket tekinti át eddigi tizenkét miniszterelnökével. A történet fiktív, mivel e megbeszélésekről a törvényerejű udvari protokoll alapján sem a kormányfő, sem az uralkodó soha semmiféle részletet nem hoz nyilvánosságra.

Ugyancsak a Dame előnév viselésére jogosult szerdától Mary Quant, Nagy-Britannia talán leghíresebb divattervezője, aki a miniszoknya megalkotásával járult hozzá a hatvanas évek globális divatforradalmához. Mary Quantot csaknem öt évtized után másodszor tünteti ki a királynő: a 80 esztendős divatbálvány már 1966-ban átvehette a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatát (OBE).

mti/para