Magyar lehet a világ legjobb séfje

2015. január 28. - 13:23 | Kultúra

A magyar csapat a világ legrangosabb szakácsversenyének második napján kapott lehetőséget. Két ételt kell elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt - írja a Hír24.

Magyar lehet a világ legjobb séfje

A SIRHA szakkiállítás keretében megrendezett Bocuse d'Or Lyon arénájában Molnár Gábor versenyző és Pohner Ádám commis tegnap este rendezkedhetett be a számukra kijelölt 10-es számú konyhában. Ez a második alkalom, hogy a világ legrangosabb szakácsversenyének nemzetközi döntőjében, a 24 nemzet séfjei között a magyar csapat is megmutathatja kreativitását és tehetségét.

Az első napra felsorolt 12 séf már túl van a versenyen, ám ez korántsem jelenti azt, hogy a döntő mai fordulója sétagalopp lenne. A mai mezőnyben ugyanis ott a legutóbbi ezüst- és bronzérmes gasztronómiai nagyhatalom, Dánia és Japán, valamint a 2011-ben dobogós Svédország is Norvégia is.

Molnár Gábort és a magyar csapat munkáját Vomberg Frigyes segíti. Noha edzőként nem léphet be a csapat számára kijelölt konyha területére, a pult előtt tanácsaival segítheti a csapat munkáját. A rangos eseményen részt vesz a Bocuse d'Or Akadémia elnöke is, aki a zsűri tagjaként pontoz a 24 nemzet képviselője között. Hamvas Zoltán elárulta, kifejezetten erősnek tartja a második döntő mezőnyét, mivel a skandináv országok mindig az esélyesek között vannak, és Molnár Gáborékkal egy fordulóban szerepelnek a finnek, a norvégok és a svédek is.

Gyöngytyúk és pisztráng a kötelezők között

A versenyzők reggel 9:30-kor kapták meg a startjelet, a következő 5 óra 35 percben pedig két fogást; egy hús és egy halételt kell elkészíteniük. A halételt, melynek kötelező alapanyaga a pisztráng 14:30-kor, a gyöngytyúkból készült húsételt pedig 15:05-kor tálalják majd a zsűrinek.

Hogy az ízek mellett a látvány is különleges legyen, a húsétel tálalásához a magyar csapat egy különleges és egyedi dísztálkoncepciót dolgozott ki, melynek kulcsmotívuma a Gömböc lesz. Jellegzetessége, hogy egy stabil egyensúlyi ponttal rendelkezik és mozgásban van, amíg ezt el nem éri. Molnár Gábor a fogás kreatív elemein keresztül ezt a dinamizmust szeretné megmutatni, aki ugyanakkor a magyar konyhára, annak hagyományaira is támaszkodhat, mint „stabil pont"-ra.


Hír24