A világ nagy részén közvetítik majd a kínai újévi gálát

2015. február 2. - 19:09 | Kultúra

Nemzetközivé teszi újévi gálaműsorát a Kínai Központi Televízió (CCTV), ami azt jelenti, hogy az idén február 18-ra eső program a világ nagy részén elérhetővé válik.

A holdújév "szilveszterének" többórás programja 1983 óta - immár hagyományosan - a legtöbb kínai nézőt vonzó televíziós műsor; tavaly több mint 700 millióan látták a CCTV csatornáin és 110 millióan követték az interneten. A kabarészámokkal, esztrádműsorral, táncokkal, operával, könnyűzenei slágerekkel, varieté betétekkel és neves vendégelőadók fellépésével tűzdelt színes, esti kavalkád rendezőit az elmúlt években sorra újabb és újabb kritikával illették. Egyöntetű dicséretet - különösen az ifjabb generáció tagjaitól - a műsor jó ideje nem kapott.

2012 végén a GG.com népszerű portál által végzett közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 70 százaléka vélekedett úgy, hogy a több mint harmincéves CCTV-gálát "el kellene felejteni". A kínai médiából és az interneten a kreativitás hiányát rendre szóvá tevők bejegyzéseiből egyértelműen kiderült, hogy nagy a nyomás a program szerkesztőin, rendezőin. Valószínűleg ezért is hívtak meg újabban nemzetközi sztárvendégeket. 2013-ban Céline Dion kanadai énekes léphetett fel Pekingben, 2014-ben a francia híresség, Sophie Marceau mellett a nagy sikerű londoni árnyékszínházas szerepléssorozat után nemzetközi hírűvé vált magyar Attractiont.

A CCTV szerint a bírálatok nem szegték kedvét a szinte korlátlan költségvetéssel dolgozó tévéseknek, és a ló évének búcsúztatására, egyben a kecske évének köszöntésére készült idei showműsort több nyelven fogják sugározni, így angolul, németül, arabul, portugálul és hindi nyelven. A központi tévé már 24 tévétársasággal kötött szerződést a műsor átvételéről.

A cél, hogy a gálát, amelyet tavaly úgynevezett "nemzeti projekt" kategóriába emeltek, minél több tengerentúli kínai és külföldön élő érdeklődő számára elérhetővé tegyék. Olyanoknak, akik szeretik a kínai kultúrát vagy szeretnének többet megtudni róla - nyilatkozta a televízió egyik illetékese, Ma Zsun-seng. Azt is elárulta, hogy az óévbúcsúztató sszeállítás idei tematikájának címe: "a családi harmónia a siker záloga".

(MTI)

Címkék: gálaműsor, újév