POHODA 2015: Björk is fellép!

2015. február 11. - 11:28 | Kultúra

Szlovákia legnagyobb zenei fesztiváljának szervezői szerdán jelentették be, hogy Björk is koncertet ad az idei Pohodán.

POHODA 2015: Björk is fellép!

A fesztivál szervezői a Facebook-oldalukon kedden egy fejtörőt tette közzé, amely utal a fellépőre. Ez egy rejtélyes sziluett volt, és sokan felismerték benne Izland szigetének alakját. Michal Kaščák főszervező végül megerősítette, hogy valóban az izlandi énekesnőről, Björkről van szó, aki minden bizonnyal az idei fesztivál egyik, ha nem "a" legnagyobb húzóneve lesz.

Björk szólóénekesnőként 1993 óta tevékenykedik. Zenéjében rengeteg stílust ötvöz a klasszikustól a tánczenén keresztül a jazzig. Bemutatkozott színésznőként is, Lars von Trier Táncos a sötétben című alkotásában.

Több zenei folyóirat a zeneipar legizgalmasabb hangjai közé sorolja, a kritikusok pedig leginkább az alkotással, énekléssel kapcsolatos innovatív hozzáállása miatt dicsérik.

Björk januárban jelentette meg - váratlanul - a Vulnicura című legújabb albumát. Eredetileg márciusra tervezték kiadni. A lemez témája az elválás. Azután rögzítették, hogy véget ért Björk és kedvese, Matthew Barney 13 éve tartó kapcsolata.

Kaščák közlése szerint Björk fellépésének nagy részét éppen az új szerzemények adják majd.

Az idei Pohoda fellépői között van többek között a kísérleti zenével foglalkozó német Einstürzende Neubauten, vagy a kiváló énekes, Tom Vek. Az esemény július 9. és 11. között zajlik.

SME/para