A művészetnek akkor van értelme, ha megmutat

2015. február 13. - 18:02 | Kultúra

DUNASZERDAHELY – Csütörtökön nyílt meg a Csallóközi Műzeum kiállítótermében Cseh Péter keramikus és Tóth Helen képzőművésznő kiállítása.

A művészetnek akkor van értelme, ha megmutat

Cseh Péter kerámiából készült dísztárgyainak és képeinek, valamint Tóth Helen festményeinek kiállításának megnyitóján részt vett Zsigmond Tibor múzeumigazgató, míg az alkotók munkáját Krascsenics Dániel, a dunaszerdahelyi szabadidőközpont munkatársa, kerámiaműves oktató méltatta.

Elmondta, hogy egyfajta elégtételként tekint erre a kiállításra a két fiatal alkotótól, egykori diákjaitól. Kifejtette, hogy a festmények nem valamilyen könnyed kinyilatkoztatások, hanem megjelenik rajtuk a szenvedély és a társadalomkritika, ami igazolja, hogy valami elindult, és fokozatosan tökéletesedik az alkotóban a gondolatok, érzések kifejtése. Hangsúlyozta továbbá, hogy a kerámia mesterség művészi szintre emelése nem egyszerű, ám ha megnézzük a kerámiából készült képeket, akkor láthatjuk, hogy nem lehetetlen.

Emlékeztetett arra, hogy ő a diákok között egyfajta „raktárosként” járt-kelt, kiadta nekik a szerszámot és az anyagot, néha pedig megmutatott ezt-azt, de alapvetően önállóan dolgoztak.

Dicsérte mindkét alkotó munkáit, kijelentve, hogy a művészetnek akkor van értelme, ha kritizál, ha megmutat valamit, egy állapotot és az emberek képesek azt leolvasni.

A kiállítás március 14-ig megtekinthető.

-para-