Irodalmi Nobel-díj: Kieshet az a jelölt, akinek kikotyogták a nevét

2015. február 19. - 18:58 | Kultúra

Kieshet az irodalmi Nobel-díjra jelöltek közül az az író, akinek a jelölője nyilvánosságra hozza a nevét – figyelmeztetett csütörtökön a svéd zsűri elnöke, Peter Englund, aki elmondta, hogy a 2015-ös díjra 198 írót jelöltek.

"Vannak olyan jelölésre jogosult személyek, akik szívesen kikürtölik, kire esett a választásuk" – írta blogjában a Svéd Akadémia örökös titkára. "Márpedig ez ellentétes a szabályokkal. Lehetőségünk van törölni az adott jelölést és nem lehetetlen, hogy ez megtörténik a most vagy a jövőben jelölt személyekkel" – tette hozzá Peter Englund.

Englund közölte, hogy az októberben odaítélendő 2015-ös díjra 198 író jelölését fogadták el, köztük 36-ot most első ízben jelöltek a rangos kitüntetésre. Hatvanegy jelölést viszont elutasítottak.

A zsűri elnöke szerint nyilvánvaló üzleti érdekek fűződhetnek az elfogadott jelöltek nevének közzétételéhez. "Időnként elfog a kétség, hogy valóban csak annyi-e a cél, hogy örökre hozzáragasszák az író nevéhez a Nobel-díjra jelölt jelzőt?" – mondta.

Mint minden évben, a zsűri idén is áprilisban készül összeállítani egy 20-25 nevet tartalmazó listát, amelyet májusban öt névre csökkent.

A 2014. évi irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia Patrick Modiano francia írónak ítélte oda. A testület indoklása szerint a 69 éves írót az emlékezés művészetéért tüntették ki, amellyel megidézte a legfelfoghatatlanabb emberi sorsokat és feltárta a náci megszállás mindennapjait.

Irodalmi Nobel-díjra a korábbi évek díjazottjai, a Svéd Akadémia tagjai, valamint más országok akadémikusai, a világ irodalom és nyelvészet szakos egyetemi tanárai, valamint az országukban referenciának számító írószövetségek elnökei nyújthatnak be jelölést.

(MTI)