Európa-térkép, ahogyan még nem láttad

2015. március 11. - 16:20 | Kultúra

Egy reddit felhasználó, konkrétan JimWillFixIt69 gondolt egyet, és olyan Európa-térképet készített, amilyet eddig senki más: minden európai államot az ott élő legnépesebb kisebbség nemzeti színeire festett.

Ez lett a végeredmény:

Így történhetett, hogy az egyébként nem hibátlan térképen három állam is magyar színekben pompázik: Szlovákia, Románia és Szerbia.

Magyarország ugyanakkor román színeket kapott, ami azért sántít, mert ott 315 ezres létszámmal a cigányok jelentik a legnagyobb nemzeti kisebbséget, a németek 185 ezren vannak, a magukat cigánynak vallók pedig 35 ezren. Szóval elképzelhető, hogy a térkép szerzője azonosította a cigányságot a románokkal, ami semelyik népcsoport szempontjából nem túl szerencsés. Utóbbiak egyébként elég jól terjeszkednek, Olaszországban és Spanyolországban is népes - megközelítőleg egy-egy milliós - román kisebbség él.

Nem meglepő, hogy a balkáni országokat csupa szerb zászló díszíti, ahogy az sem, hogy Kelet-Európában az orosz kisebbség van "túlsúlyban", továbbá Észak-Európában a törökök, Írországban, Norvégiában és Izlandon a lengyelek, Nagy-Britanniában pedig az indiaiak.

(para)