Titanic Filmfesztivál - Dzsafar Panahi, Edward Snowden és Mads Mikkelsen az idei programban

2015. március 25. - 18:46 | Kultúra

Dzsafar Panahi Arany Medve-díjas Taxi című filmjét, Mads Mikkelsennel A megváltás című dán westernt és az Edward Snowdenről szóló, Citizenfour című Oscar-díjas dokumentumfilmet is láthatja az április 10-én megnyíló 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál közönsége Budapesten - közölték szerdán a szervezők.

Dzsafar Panahi, az ez ellenzéki tevékenysége miatt hazájában elítélt iráni rendező Taxi című filmjének főszereplője is: amatőr taxisként járja Teherán utcáit, és utasaival beszélgetve bemutatja az iráni társadalom számos rétegét és gondját. Az alkotás a legjobb filmnek járó Arany Medvét kapta februárban a 65. Berlin Nemzetközi Filmfesztiválon és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját is.

A megváltás című dán film főszerepeit Mads Mikkelsen és Eva Green alakítja. A Titanic filmfesztivál programigazgatója, Allan Sorensen vérbeli klasszikus westernként írta le a produkciót, amelyet Amerikában forgattak.

A fekete komédiák rajongói a Hétköznapi vámpírok című új-zélandi dokuparódiának örülhetnek. A filmben több ezer éves halhatatlan vámpírok igyekeznek beilleszkedni a modern társadalomba.

Laura Poitras Oscar-díjas dokumentumfilmje, az amerikai kormány lehallgatási botrányát felfedő Edward Snowden történetét bemutató Citizenfour szintén a Titanicon látható először Magyarországon.

A szervezők tájékoztatása szerint a versenyprogramon kívül hét szekció válogatását vetítik a megszokott öt budapesti helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Puskin és a Toldi moziban, valamint az A38 Hajón. A teljes program a titanicfilmfest.hu oldalon olvasható csütörtöktől.

MTI/para

Címkék: undefined