Gyerekmúmiát állítanak ki Budapesten

2015. április 7. - 12:59 | Kultúra

Arányi Lajos orvos kisfia torokgyíkban halt meg 150 évvel ezelőtt. Gyermeke halála után az orvos kisfia testét bebalzsamozta, felöltöztette, majd kis székre ültetve haláláig az íróasztala mellett őrizte. Arányi balzsamozta be I. Ferenc József és Erzsébet királyné kislányát, valamint gróf Széchenyi István testét is. A Múmiavilág című tárlat május 17-ig látogatható, ez az a kiállítás, ahonnan elvitték a szerzetes múmiáját rejtő Buddha-szobrot.

Arányi Lajos orvos torokgyíkban elhunyt kisfiának 150 éves múmiája kerül a Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág című kiállításába a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár felajánlásában.

A múzeum évek óta őrzi Arányi Lajos orvos néhány esztendős kisfiának múmiáját. Gyermeke halála után Arányi Lajos kisfia testét bebalzsamozta, felöltöztette, majd kis székre ültetve haláláig az íróasztala mellett őrizte. A 150 éves múmiát pénteken szállítják át a Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág kiállításába - közölte a múzeum kedden az MTI-vel.

Arányi Lajos a mai patológia alapjainak 19. századi megteremtője balzsamozta be többek között I. Ferenc József és Erzsébet királyné kislányát, valamint gróf Széchenyi István testét is.

A Múmiavilág kiállítás lehetőséget ad arra, hogy megértesse a látogatókkal a fennmaradó múmiák jelentőségét a tudományos kutatások és kultúrák megismerésének tekintetében.

A május 17-ig látogatható vándortárlat öt kontinens évezredes vagy épp néhány százéves emberi és állati testemlékeit mutatja be. A kiállításban láthatta a közönség azt a világhíressé vált, mumifikálódott szerzetest rejtő Buddha-szobrot is, amelyet holland tulajdonosa március közepén váratlanul összecsomagoltatott és elszállíttatott a budapesti múzeumból, valószínűleg azért, mert kínai források szerint a szobor lopott volt.

A látogatókat a különleges leleteken túl más érdekességgel is várják a kiállításban: a bemutatótér közepén egy berendezett, működő antropológiai laboratóriumot hoztak létre, amelyben bárki megismerkedhet az antropológiai kutatás eszközeivel. A múmiák nemének és korának meghatározása után a látogatók maguk is megvizsgálhatják az itt elhelyezett maradványokat. A laborban előre meghirdetett időpontokban a múzeum antropológusai tartanak bemutatókat és végeznek méréseket.

Budapest után a tárlat tovább utazik Luxemburgba, Svájcba, Írországba és Svédországba, ezután kerülnek vissza az emlékek az anyaintézményekhez.

(MTI)

Címkék: múmia