Liam Neeson műkincsek ellopásával vádolja Nagy-Britanniát

2015. április 23. - 10:08 | Kultúra

Liam Neeson az Elgin-márványok ellopásával vádolta meg Nagy-Britanniát, a hollywoodi színész egy televíziós interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy nincs semmi ok arra, hogy az athéni Akropolisz ókori márványai továbbra is a londoni British Museumban maradjanak.

Liam Neeson műkincsek ellopásával vádolja Nagy-Britanniát

"A British Museumnak vissza kell adnia a kincseket, ennyi. Vissza kell adni oda, ahonnan ellopták. Vissza kell adni" - mondta az észak-írországi születésű színész a görög televíziónak adott nyilatkozatában.

A 62 éves színészt, akit jelenleg az Éjszakai hajsza című akciófilmben láthatnak a mozinézők, 1999-ben II. Erzsébet kitüntette a Brit Birodalom Rendje (OBE) kitüntetéssel, tíz évvel később azonban felvette az amerikai állampolgárságot. A televíziós interjúban kifejtett véleményével Neeson felsorakozott George Clooney felhívása mögé, az amerikai színész-rendező tavaly erőteljesen követelte az ókori műkincsek visszajuttatását Athénnak - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

Clooney felesége, Amal Alamuddin emberi jogokkal foglalkozó brit ügyvéd részese volt annak az ügyvédi csoportnak, amely tanácsokkal látta el a görög kormányt a műkincsek visszaszerzési kísérletében.

Októberben Amal Alamuddin annak a vélemények adott hangot, hogy Görögország igazságos harcot folytat az Elgin-márványok visszaszerzéséért, és az Egyesült Királyságot hajthatatlansággal vádolta a két fél közötti évszázados vitában a műkincsek tulajdonjogáról.

A British Museumban kiállított világhírű Elgin-márványokat a 19. század elején Nagy-Britannia akkori követe, Lord Elgin vásárolta meg Athéntól, és hazatérve a szigetországba a londoni múzeumnak ajándékozta. Görögország hosszú évtizedek óta küzd a műkincsek visszaszerzéséért. A British Museum vezetése arra hivatkozva ellenzi a műtárgyak visszaadását, hogy azok az ő tulajdonát képezik.

Nagy-Britannia felajánlotta Görögországnak, hogy kölcsönbe kiállításra átadja a kincseket, ám Athén elutasította a felvetést, mondván annak elfogadásával elismerné, hogy a műkincs a British Museum tulajdona.

(MTI)

Címkék: Liam Neeson