Három díjat kapott Pekingben Prikler Mátyásék filmje, Bandor Éva a legjobb női mellékszereplő!

2015. április 24. - 11:58 | Kultúra

Jaro Vojtek első játékfilmje, a Deti (Gyermekek) melynek Prikler Mátyás a producere, 3 díjat kapott Pekingben.

Három díjat kapott Pekingben Prikler Mátyásék filmje, Bandor Éva a legjobb női mellékszereplő!

Az elismert szlovák dokumentumfilm-rendező, Jaro Vojtek első nagyjátékfilmje nagy sikerrel zárta a Pekingi Filmfesztivált. Elnyerte a legjobb forgatókönyv (Marek Leščák) és a legjobb operatőri munka (Tomáš Stanek Ask) díját, Bandor Évát, a Komáromi Jókai Színház tagját pedig a legjobb női mellékszereplőként díjazták.

A Tientan díjakat egy nemzetközi zsűri ítélte oda, melynek elnöke a legendás francia rendező, Luc Besson volt, és helyet kapott benne a dél-koreai Kim Ki-Duk, valamint a brazil Fernando Meirelles is.

Jaro Vojtek 2014-es alkotása a film honlapja szerint a családon belüli viszonyokról beszél, és arról, hogy a legközelebbi hozzátartozóink akkor is a legközelebb állnak hozzánk, ha ez néha nem is annyira egyszerű.

A film trailere:

A díj átvétele (Forrás: Deti / Facebook)

Bandor Éva a neves dél-koreai rendezőtől, Kim Ki-Duktól vette át a díjat, majd magyarul és szlovákul is köszönetet mondott

A 5. Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon, amely csütörtök éjszaka ért véget, a mexikói Bernardo Arellano rendezte El comienzo del tiempo (Az idő kezdete) kapta a legjobb filmnek járó Tientan díjat az.

A legjobb rendezőnek a mustra zsűrije Jean-Jacques Annaud-t, a kínai-francia koprodukcióban készült Farkastotem (Wolf Totem) direktorát választotta. A 40 millió dolláros költségvetésű film kapta továbbá a legjobb vizuális effektusokért járó elismerést.

A Bjelaja, bjelaja nocs című orosz drámában nyújtott teljesítménye révén Artyom Cipinnek ítélték a legjobb férfiszínésznek járó elismerést, a nők kategóriájában pedig a szintén orosz Julia Pereszildet, az orosz-ukrán Bitva za Szevasztopol főszereplőjét díjazták.

Tony Leung Ka Fai lett a legjobb mellékszereplő férfi a Kínában nagy sikerrel bemutatott Hark Cui-filmben, a kínai forradalom alatt játszódó Cse csü vejhu san (A Tigris-hegy bevétele) című alkotásban.

A díjat, amely egy összefonódó karjával az Ég Templomának (Tientan) körvonalát formázó nő aranyszobra, tíz kategóriában osztotta ki a zsűri.

A kínai sajtóbeszámolók szerint az idei filmfesztivál mellett zajló filmes vásáron több mint 13,8 milliárd jüan (2,2 milliárd dollár) értékű szerződést kötöttek, ami eredményét tekintve 32 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi és rekord az ázsiai filmfesztiválok történetében.

para/MTI