Áll a bál az Amy Winehouse-dokumentumfilm körül

2015. június 27. - 12:15 | Kultúra

Hamarosan itthon is látható lesz az alkotás, amellyel azonban nincs kibékülve a Winehouse család, mert az szerintük negatívan állítja be az énekesnő édesapját - írja a Hír24.

Áll a bál az Amy Winehouse-dokumentumfilm körül

Július 9-én kerül a magyar mozikba az idei cannes-i filmfesztivál egyik nagy kedvence, az Amy – Az Amy Winehouse-sztori. A hatszoros Grammy-díjas énekesnőről szóló dokumentumfilm sosem látott archív interjúk, lemez- és koncertfelvételek felhasználásával mutatja be Amy Winehouse tragikus életét. A film azonban már a nemzetközi premierek előtt vitáktól hangos és folyamatosan jelennek meg a család, főleg Amy Winehouse apja, Mitch Winehouse révén a negatív kritikák az alkotásról. Szerinte ugyanis nem fest reális képet lányuk életéről, sem apjával való kapcsolatáról a film. Apja szerint a produkció egyoldalúan kezeli a család részvételét lányuk alkohol- és drogproblémáinak kezelésében is, őt pedig a lehető legrosszabb fényben tünteti fel.

A család a film újravágását követelte első megtekintés után, ami végül nem történt meg, ezért elhatárolódtak az Amy - Az Amy Winehouse-sztoritól. A dokumentumfilmet rendező Asif Kapadia szerint az a legnagyobb baj, hogy a megkérdezettek közül többen szerettek volna inkább maguk érvényesülni a filmben és Amy történetében, a stáb azonban arra koncentrált, hogy a reflektort az énekesnőre irányítsák és őt, az ő valós életét mutassák be a közönségnek és a rajongóknak. Mitch kritikájára kitérve a rendező több interjúban elmondta: "Senki sem szerepelne a filmben, ha nem adta volna hozzá az engedélyét, és az elkészült interjúval is elégedett volt minden érintett, akinek a hangja hallható a filmben, különben nem használhattuk volna fel. Több mint száz interjút készítettem a történtekről és elmondható, hogy ez a film olyan őszinte és hiteles képet fest Amy-ről, amennyire csak lehet."

Kapadia szerint többen hoztak olyan döntést az énekesnő életében - köztük Amy Winehouse maga és a közvetlen közelében állók is -, amelyek sajnos hozzájárultak a tragikus eseményekhez, és erre utólag már nem szívesen emlékeznek vissza az érintettek úgy, ahogyan megtörténtek. Mindemellett az általa megkérdezett személyeknek lehetőségük volt a téma érzékenysége miatt előre megnézni a filmet, s elmondani a véleményüket róla. Többek szerint nem így történt, de tiszteletben is tartották ezeket az észrevételeket, viszont bizonyos részeket benne kellett hagyniuk a filmben, mert fontosak voltak a történések szempontjából: "Sokan nem gondolták, hogy meg fogjuk tudni csinálni ezt a filmet. Egy idő után már az motivált bennünket, hogy Amy-ért megcsináljuk ezt a munkát, és mindenkiért, akivel találkoztunk, és akivel beszéltünk róla - akik nem híresek, nem szerepelnek a médiában, és akiknek nem voltak kíváncsiak a véleményére a halála idején és arra sem, hogy mi történt valójában" - hangsúlyozta a 43 éves brit rendező.

Hír24