Az Ifjú Szivek ősbemutatója a Művészetek Völgyén

A pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház Kapolcson mutatja be először megújult Felföldi levelek című koreográfiáját. A Márai Sándor, Petőfi Sándor, Bartók Béla és Kodály Zoltán írásainak felhasználásával készült darabot ​új tételekkel, új tájegységek táncaival, megújult kosztüm és látványvilággal állítják újra színpadra. A Művészetek Völgyébe tíz év után térnek vissza.

Hégli Dusan nagyidézettségű koreográfiáját közel százszor mutatta be a társulat, több mint 30 000 néző látta az évek során. Az előadás alkotója szerint “ a Levelek egy mérföldkő. 27 éve foglalkozom a Felföld táncaival. Néha jót tesz, ha az ember megáll egy pillanatra és az évek alatt összegyűjtött tapasztalatait egy­egy témával kapcsolatban összegzi és újragondolja. 2005­-ben ez megtörtént. Újra itt az idő.”

Az műsorban magyar, szlovák, cigány, zsidó zenék és táncok kerülnek bemutatásra, hűen tükrözve a terület etnikai sokszínűségét. Földrajzi és tánctörténeti szempontokat figyelembe véve járja be a történelmi Felföld vidékeit, érzékeltetve az egyes nemzetek tánckultúrájának egységességét. Az előadás azonban nem csupán a levelek néptánc­illusztrációja: a zene, tánc, viselet, színpadkép és gondolatiság egymást erősítve és kiegészítve átgondolt, egységes dramaturgiai szerkezetben valósulnak meg.

A Művészetek Völgyén tíz év után szerepel újra az Ifjú Szivek. Az idei részvétel felettébb különleges, hiszen amellett, hogy itt mutatják be először a megújult Felföldi leveleket a Kakukktojás című koreográfiát is láthatja a fesztivál közönsége július 28­-án a Muharay udvarban.

Augusztusban sincs szünet a táncszínháznál. A társulat a kecskeméti Kodály Művészeti Fesztiválon július 31­-én, a székesfehérvári Királyi Napokon pedig augusztus 20­-án mutatkozik be.

Az elöadás megrendelhetö a 2015/2016-os évadra a sales@ifjuszivek.sk e-mailcímen és a +421220474105 telefonszámon."

-isz-