Pro Traditione-díjban részesült Gál Tamás és Lakatos Róbert

2015. augusztus 10. - 10:47 | Kultúra

ZSIGÁRD – Évről évre július közepétől augusztus elejéig tart a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál, amely több különböző tábort foglal magába.

Pro Traditione-díjban részesült Gál Tamás és Lakatos Róbert

A Kistérségi nyári kézműves tábort, a verstábort, a gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábort a Rév zenekarral, valamint a Kárpát – medencében élő népek folklórfesztiválját magába foglaló rendezvénysorozat zárónapján osztották ki a Pro Traditione-díjakat, amelyet idén Gál Tamás színművésznek és Lakatos Róbert zenésznek ítéltek oda.

Kiss László, a fesztivál szervezője a magyar kultúra, tudomány, sport, közösségépítés bármely területén nyújtott kiemelkedő teljesítményért és a Felvidék méltó képviseletéért járó elismerésként írta le a Pro Traditione-díjat. Évente legfeljebb 5 személy, együttes vagy szervezet kaphatja meg, a jelöltek pedig Szlovákiában élő, szlovák állampolgárságú magyarok lehetnek. A díjazottakról egy 5 tagú kuratórium dönt, melyben részt vesz a PRO TRADITIONE polgári társulás elnöke, alelnöke, a Kaszás család egyik képviselője és a polgári társulás 2 tagja.

„Minden díj, amit itthon kapok, sokkal értékesebb számomra, mint bármi más. Mivel ugye gyakran mondják, hogy senki sem lehet próféta saját hazájában, de talán egy kicsit mégis. Ez mutatja, hogy megéri csinálni, mivel itt 20 év munkáját díjazták” – reagált megkeresésünkre Gál Tamás.

Hozzátette, a legkisebb felvidéki faluban is úgy állnak színpadra, mint a legnagyobb budapestin. „Soha nem tettem különbséget abban, hogy épp hol játszom. Fontosnak tartom, hogy ne játsszunk sokkal többet máshol, mint itthon. A felvidéki fiatalság körében is rengeteg a tehetség, akiknek szüksége van oktatókra és példaképekre is” – szögezte le. Fontosnak tartja, hogy a szlovákiai magyar fiatalok is a sajátjaiktól, saját nyelvjárásukban hallják az útmutatást és a biztatást.

Lakatos Róbert ugyancsak egy hosszú éveken keresztül folytatott munka kicsúcsosodásának tartja a díjat. „Zsigárdon a minőségi kultúra nem kapott elegendő teret, az első, aki elhatározta, hogy egy kulturális bástyát csinál Zsigárdból, Kaszás Attila volt, akinek halála után Kiss László barátommal a táboron keresztül elkezdtük a személyiségét továbbvinni” – jegyezte meg.

Pozitívumnak tartja, hogy a fiatalok ezen a helyen a fellendülőben lévő népi kultúra mellett tudnak beszélgetni. „Gál Tomival kb. tíz éve találtunk egymásra és azóta dolgozunk együtt különböző rendezvényeken, éppen ezért is nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy vele együtt nyertük el ezt a díjat. Igyekszünk megmutatni, hogy a felvidéki magyarságnak is létezik kultúrája” - hangsúlyozta.

-para-