Kolumbiába szállítják Gabriel Garcia Marquez hamvait

2015. augusztus 12. - 12:10 | Kultúra

Mexikóból egy kolumbiai nagyvárosba, Cartagenába szállítják át a tavaly elhunyt Gabriel García Márquez Nobel-díjas író hamvait, ahol egy régi kolostorban helyezik el azokat egy állandó kiállítás keretében.

Kolumbiába szállítják Gabriel Garcia Marquez hamvait

A család és a hatóságok állapodtak meg arról, hogy a hamvak abba a kolumbiai kikötővárosba kerülhetnek, ahol a világhírű szerző megkezdte írói pályáját.

Márquez 20 éves korában, 1948-ban költözött Cartagenába, ahol újságíróként helyezkedett el az El Universal című helyi lapnál, miközben folytatta jogi tanulmányait. A Cartagena de Indiasnak is nevezett, 16. században alapított gyarmati városban játszódik egyik leghíresebb regénye, a Szerelem a kolera idején.

Az író családja még mindig fenntart a városban egy tengerre néző házat, és máig működik az az alapítvány is, amelyet Márquez hozott létre latin-amerikai újságírók képzésére.

"Ezek az első cartagenai évek transzcendens pillanatot jelentettek a fiatal író életében. Cartagena a hatalmas karibi térség középpontjában fekszik, amely oly szoros kapcsolatban állt az életével, a tapasztalataival és a munkájával" – mondta Plinio Apuleyo Mendoza kolumbiai író, Márquez egykori bizalmas barátja az AP hírügynökségnek.

A kedden bejelentett döntés értelmében a hamvak a Cartagenai Egyetemhez tartozó gyarmatosítás-korabeli kolostorba kerülnek a történelmi belvárosban. A Claustro La Merced központi udvarán elhelyezett maradványokat egy decemberben nyíló állandó tárlaton majd megtekinteni, amelyen többek között kiállítják Kate Murray brit művésznek, Márquez barátjának az íróról készített bronz mellszobrát is.

(MTI)