MKP - egy aduásszal kevesebb

juhasz | 2007. július 18. - 14:58 | Vélemény
– Tessék, mutassa meg, hol szerepel az MKP programjában utalás az autonómiára! – hányszor, de hányszor hallottam ezt a mondatot Bugár Béla szájából köz- és kereskedelmi tévés vitaműsorokban, szelíd, felsőbbrendű mosollyal imigyen leütve egy-egy politikai labdát. Az más kérdés, hogy hőzöngő, fröcsögő vitapartnereivel értelmesen, észérvekkel vitázni falra hányt borsó volt.

Az viszont tény, erős volt ez az aduász. Az autonómia, ami nincs. Mert nem kell. Mert nem európai, még kevésbé huszonegyedik századi. Mert van unió, van kétnyelvűség, van józan ítélőképesség. Vagyis volt.

Volt, nincs aduász.

Berényi József, az MKP elnökhelyettese azt nyilatkozta az Új Szó címoldalán, hogy a párt most készülő hosszú távú programjának része lesz egy önrendelkezési tervezet is. Nem autonómiáról beszélt, persze, hanem önrendelkezésről.

Ugyanúgy, ahogy a múlt hétvégén Bósza János és csipet csapata Dunamocson. Emlékeztetőül, ők a Dél-Fölvidéki Autonómia Tanács alapítói, akik az utolsó pillanatban, mivel megcsillant valamiféle értelem az agyukban, önrendelkezési tanácsra változtatták nevüket. A párhuzam itt – remélhetőleg – véget is ér.

Bár, ki tudja.

Készül ugyanis az MKP új programja, melynek megalkotásáért az a Duray Miklós felel, aki a múltban nem egyszer próbálta már kiütni párttársai kezéből a fentebb említett aduászt.

Rettegve várom, ezúttal sikerül-e neki.

Juhász László