Egy orbáni dilemma: Reverenda vagy dzseki?

Barak László | 2007. július 31. - 13:32 | Vélemény
Jól állnak a magyarországi kamaszok, tehát lehet belőlük előbb-utóbb inkább kalaposinas, mintsem egy kalap szar. Hiszen, amint az egy friss felmérésből kiderült, a 2-15 éves megkérdezettek közül csak 64 százalék tudta megnevezni a miniszterelnököt, meg a köztársasági elnököt.

Többség persze hallott már Gyurcsány Ferencről és Orbán Viktorról is, ám sokan voltak köztük, akik nem tudták funkcióhoz kötni őket. Gyurcsányt ugyanis üzletemberként, Orbánt pedig „kordonbontóként” jelölték meg.

Mármost, ahogy mondani szokás, ha a fosás el nem rontja ezeket a gyerekeket, elképzelhető, hogy a magyar közélet szereplői, s természetesen az általuk folyamatosan sakkban tartott köznép, levethetik majd azt a groteszk bohócgöncöt, amelyet az ügyeletes politikai váteszek jóvoltából most még mintegy egyenruhaként önként vagy kénytelen-kelletlen viselnek. Merthogy a társadalmi komfort, a közgondolkodás állagát jellemzően az a tény is nagyban befolyásolja, hogy a köznépi hétköznapokba milyen intenzitással képes befurakodni a mindennapi politika. Még konkrétabban, látensen bár, hány ebédlőasztalnál, kávéházi pult előtt vagy éppen a hálószobákban, mintegy díszvendégekként, esetleg betolakodókként ott vannak-e, lehetnek-e a politika aktuális bohócai vagy gyertyát tartó kukkolói. Meghatározandó, az általános kvaterka tartalmát, annak irányultságát vagy, igencsak finoman szólva, akár az aktuális pásztorórák mikéntjét.

Szóval, van még esély. Annak ellenére is, hogy a kedvező tendenciák dacára, a magyarországi kamaszok között számos olyan egyed is akadt, akik a jelenlegi ellenzéket a „fiatalok és a vallásos emberek“ gyülekezeteként definiálják. És általában is Orbán Viktor a kamaszok által legismertebb politikus... Kíváncsian várjuk most már, reverendát, avagy ismét farmerdzsekit szervál-e majd a Viktor ehhez a „gombhoz“...?

 

Barak László 

Címkék: Fidesz, MSZP, SZDSZ