Hiénák és dögök

Ardamica Zorán | 2007. augusztus 5. - 10:45 | Vélemény
Úgy tűnik, Szlovákiában a dögunalmas sajtótájékoztatók ideje lejárt. A kormány elnöke olyan kackiásan-fickósan aprította minapi jelenésén a sajtó képviselőit, ahogyan kultúrállamban tán még senki.
Egy kalap alá véve őket, azt a vádat zúdította fejükre, hogy a munka-, szociális és családügyi miniszterasszony dotációs botránya miatti érdeklődésük, ha jól hallottam, „hiénizmus”. S hogy a sajtó tervezetten zaklatja szegény hölgyet. Nos, hogy a sajtó - vagyis általa a köz, a választó, az adófizető, értsd az ember fia - jogosult-e érdeklődni az állam - vagyis a köz, a választó, az adófizető, értsd az ember fia - pénzének elköltése ügyében, az nem csupán földrajzilag európai államokban nem lehet kérdés. Hogy ilyen államokban a miniszterelnökök sem szokták a sajtót durván általánosítva, nyíltan, de konkrétumok nélkül korrupcióval vádolni, az szintén az ottani jómodor, kulturáltság és politikai éleslátás eredménye.

De kormányelnökünk egy másik verbális támadást is indított sajtótájékoztatóján, mégpedig a magán-nyugdíjbiztosítók ellen, mondván, azok irányítják és pénzelik a háttérből a miniszterasszony elleni sajtóhadjáratot, mivel a szociálisan nagyon, de nagyon elkötelezett hölgy olyan törvényjavaslattal készül előrukkolni, amely korlátozná e biztosítók működését. Ismét csak konkrétumok és bizonyítékok nélkül. Ha így lenne, szerintem ugyan az sem lenne csoda, csakhogy ezen intézmények komolyabb dolgokkal vannak elfoglalva, például profitot igyekeznek termelni. Olyan profitot - noha ez a nyugdíjrendszer sem habostorta - amilyet az állami irányítású Szociális Biztosító nem képes.

Érthető a magát vehemensen baloldalinak tartó, s baloldaliságát még vehemensebben nyomatékosító - vajon minek? - kormány azon szándéka, hogy inkább az állami Szociális Biztosítóba folyjon be a pénz, amellyel aztán a kormány sáfárkodhatna, de ha a magán-nyugdíjbiztosítók korlátozásán kívül a pénzhez is hozzá szeretnének jutni országunk vezető és egyre idegesebb politikusai - hiszen ez a büdzsé értelemszerűen nem képes megteremteni a választási ígéretek anyagi hátterét -, akkor azt jobb körökben úgy nevezik: államosítás. Ami persze nem hogy nem elegáns, de nem is sztenderd európai megoldás. Arról nem is szólva, hogy az a pénz a mi pénzünk. Mi, állampolgárok fizettünk és fizetjük be. A magán-nyugdíjbiztosítók legalább privát számlákon vezetik pénzecskénket, s mindig tudhatjuk, mennyi az annyi. A Szociális Biztosítóba, amely, megjegyzem, több hónapos késéssel továbbítja a magán-nyugdíjbiztosítókba a meghatározott százalékot (kinek is kamatozik?), szóval az állami pénzszórda” viszont csak egyik lyukas zsebéből a másikba önti a filléreket.

Megnyugtatok mindenkit, a Szociális Biztosító nem gyűjti és gyarapítja pénzünket, hanem csak az aktuális költségvetési döntések szerint osztogatja. Ahhoz képest elég drága a rezsije. Szóval nincs neki pénze, amelyet viszont szintén befizettünk...Visszatérve az ominózus sajtótájékoztatón hallottakra: az ügyeknek mindenképp lesz folytatásuk. Egyrészt, mert ilyen esetben a nyugdíjrendszer második pillérét biztosító intézmények is kénytelenek lesznek - persze diszkréten - lépni.

Másrészt, mert ilyen durva és igaztalan általánosításokkal illetni a sajtót óriási szakmai hiba. Még mifelénk is. Méghogy hiénák! Egyébirányt a hiéna kiváló túlélési mutatókkal rendelkező állat, amely bár vadászik is, mivel mindent képes megemészteni, elsősorban dögevőként ismert. Tehát még akkor is boldogan él majd, amikor a politikai hullák már régen elfogytak. Persze, ha képesek elfogyni. Kormányunk ugyanis szó szerint gyártja őket.

Ardamica Zorán