Szálkák és gerendák

Juhász László | 2007. augusztus 15. - 15:04 | Vélemény
Már megint más szemében kereste a szálkát a Fidesz, miközben a sajátjában lévő gerendától nem vette észre: okosabban tette volna, ha csendben marad.

Az történt, hogy ma nyilvánosságra került az Orbán-kormány gazdasági minisztériuma által megkötött, 5 millió forinton aluli értékhatárú szerződéseinek listája. Az egyik hírportál nem volt rest, mazsolázott is derekasan a több mint 1000 tételt tartalmazó táblázatból.

Ebből a többi között kiderül, hogy Orbánék regnálása idején a gazdasági tárca százmilliókat fizetett ki párhuzamosan több cégnek és magánszemélynek, hogy végezzenek számukra sajtófigyelést. Emellett azért pár milláért előfizették az MTI hírügynökség hasonló szolgáltatásait is. Biztos, ami biztos.

Minimum érdekes húzás volt, hogy százezreket adtak egy magáncégnek, amiért az a minisztérium számára titkárnőket keresett. Mondjuk, ez egy újságban feladott hirdetéssel is megoldható lett volna. Az sem tűnik éppen gazdaságos lépésnek, hogy százezrekkel támogattak egy teniszklubot és egy tűzoltóverseny megrendezését.

Mindez kábé két héttel azután derült ki, hogy Fideszék az égbe emelték figyelmeztető mutatóujjukat: a Kóka János vezette Gazdasági és Közlekedési Minisztérium olyan feladatokra is külsős cégekkel szerződött, amelyeket saját magának kellett volna teljesítenie. Ráadásul – így a Fidesz – milyen dolog már az, hogy építőiparral vagy éppen mezőgazdasággal foglalkozó cégtől kértek kommunikációs tanácsokat Kókáék? (Ehhez csak annyit zárójelben, hogy az én vállalkozói engedélyemben is van angoltanítástól kezdve irodai munkán át kiadói tevékenységig bezárólag sok minden. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenhez egyformán is értenék.)

Még nem tudni, mivel oltják majd Orbánék a tűzoltóverseny-támogatós témát, és le tudják-e majd ütni a teniszklub-blamázsos magas labdát, de valamit majd csak kitalálnak.

Feltéve, ha addigra sikerül megszabadulniuk a szemükben lévő gerendától.