Távozz tőlem, sántán!

Bödők Zsiga | 2007. augusztus 16. - 12:33 | Vélemény
A materializmus sárkánya legyőzhető minden látszat ellenére, mert Isten erősebb - jelentette ki szerdán XVI. Benedek pápa Castel Gandolfó-i rezidenciáján Szűz Mária mennybevitele (Nagyboldogasszony) ünnepén bemutatott miséjén.

Pontifex Maximus Benedictus az esti mise után hátradőlt a trónuson és gondolkodóba esett. A finom meisseni porcelánokon csörömpölő bíboros urakat csendre intette, mert az áhítat csendje érleli a legmagvasabb gondolatokat. Fejében ugyanis már készült a Nagyboldogasszony ünnepére való szentbeszéd. A szavakkal pedig, tudja jól, mostanság ajánlatos lesz neki csínján bánni, mert tavaly szeptemberben is, ugye, milyen vihar kerekedett Regensburgban! Mohamed próféta feldühödött követőit alig lehetett lecsillapítani.

Nem árt az óvatosság, de azért kis kondíciójavító dörgedelem is legyen beszédben. Aszongya, hogy aszongya ...legjobb lenne tán kiugrasztani a sárkányfajzat materialistákat a bokorból, mert az utóbbi évszázadokban egyszerűen nem bírnak magukkal. Ptolemaiosz, az igen! Az volt a valamirevaló tudós. Akkor még rend volt az égi szférákban, nem futkostak keresztül-kasul mindenféle kósza trajektóriák angyalföldön. Méghogy a bolygók, s nem a Nap...Hm. Ezek a megátalkodottak mindent felforgattak, még a Szentírás sem szent előttük. Hajjaj, az a Kopernikusz is. Úgy kellett nekünk, mint ördögnek a tömjénfüst. Hol vannak a régi bevált módszerek, amit Giordano Brunón is kipróbáltunk 1600-ban. A Virágok terén, Rómában. Meg ahogyan a sok eretneket, boszorkányt, istentagadót pacifikáltuk. Nna! Adtunk nekik importcsizmát, Spanyolból. (I)biza´. Igaz, kezdetben kicsit szorított, de a tüzes vas lazává tette viselőjét. Ha kerékre fektetve is törte a lábat (a porkoláb), ott helyben lehetett puhítani a makacsabb csontokat.

Ha viszont semmi sem segített, hordhatták kupacba a rőzsét a jobbágyok. Bizony, a jobbágyok. Nem ám mindenféle felvilágosodott népség, aki maga feje után megy, mint a vaklégy. Akik meg most mindenfélét kitalálgatnak. Úgy repkednek már az egekben, ahova mi anno domini, jól elrejtettük a mennyországot, mint körmenetben a templomzászló. Na még csak az kell, hogy ez az izé, új Mars szonda találjon valami életre utaló nyomokat. Oda a teremtés mítoszai is. Aztán megint csak magyarázkodhatunk, hogy miként kell érteni az Írást. Micsoda lebőgés volt az a Galilei ügy is. Négyszáz év után rehabilitálni azt a hiúzszemű taljánt!?

Elég gond van anélkül is. Elsimítgatni azoknak a megtévedt szolgáknak az ügyeit, amikor a sekrestyében babrálgatják a gyerekeket. Meg ez a sok nyilvánosságra került lista is. Hogy a hit (hitt) kőszikláiból mennyi szétporladt mostanság? Akik annakidején annyi mindent összesugdostak a Vörös Sárkánynak, s milyen magas beosztású egyházfik! De majd csak lesz valahogy. Minden esetre a cölibátus marad, nőket pappá nem avatunk, punktum! És semmiféle abortusz, mert aki azt támogatja, annak nem jár a szentség. Az hétszentség.

Nos, hívei táborában Szentatyám, olyan rendeleteket foganatosít, amilyeneket csak báránykái elfogadnak. Ám, akiknek jó a metarializmus, mindenféle túlvilági élet és feltámadás reménye nélkül, azokat ne tessék babrálni. Mert múltkor az iszlám követői, most a materialisták, holnap a buddhisták, zsidók, sintoisták kerülnek sárkánylistára.

Értem én, hogy fogynak a hívők s egyre kevesebb koppanás hallik a perselyből, de valami mást kell kitalálni. Esetleg nyomtatni néhány millió bűnbocsátó cédulát, mert bűnből, sajna, van elég a Földön. Aztán hátha kapós lesz a hitetlenek körében is. Mit lehet tudni? Vagy a Vatikán költségvetését kell átszabni, vagy az ideológiát, esetleg a liturgiát modernizálni. A tisztelt Kongregációnak azonban a magyar mintájú konvergenciát semmiképpen sem ajánlanám. Mert akkor egy-két év és bezárhatják a boltot.