A feljelentett sajtó, avagy mi jöhet még?

Ardamica Zorán | 2007. szeptember 5. - 08:40 | Vélemény
Régen rossz a sajtószabadságra nézve, ha valaki hatalmi pozíciójából próbálja korlátozni a médiát. Igen, a lapok és a tollforgatók egy része tud méltatlanul és etikátlanul viselkedni, s ezért sok becsületes szakmabeli szégyenérzete is felébred.

Pedig nem kellene. Mindenki feleljen azért, amit tesz. Az olykor dögevő média - vagyis a média csupán egy, és kisebbik része - a még sokszor élő hús marcangolásáért, a pásztor pedig a nyájjal való viselkedéséért. Indokolt esetben akár a bíróság előtt is.

Érdekes viszont: Szlovákiában a sajtó szabadsága akkorára nőtt, hogy Robert Fico kormányfőnek rendkívüli kabinetülésen kormányülésen kellett megvédenie a szegény állampolgárt a sajtó („a hiéna”) támadásaitól. Mintha egyedül már nem is igen tudnának fellépni saját védelmükben, annyira legyengítették őket a sajtó zaklatásai. A hős kormányfőnek pedig becsületbeli kötelessége személyesen megvédeni őket.

Bocsásson meg mindenki, empatikus lény vagyok, de nem tudom igazán átérezni a meghurcoltak, megsértettek és zaklatottak szenvedéseit, hiszen engem a sajtó még sosem izélgetett. Pedig én ugyanolyan egyszerű, szegény állampolgár vagyok, mint Viera Tomanová, Robert Kaliňák és Viliam Veteška. Vagy nem?

Ha majd egyszer valamilyen mondva csinált oknál fogva engem is üldözőbe vesz a sajtó, kedves kormányelnök úr, ugye, engem, az adófizető állampolgárt is meg tetszik majd védeni, végettem is behívatja a kabinet ülésére a főügyészt, mint a szegény, védtelen belügyminiszter végett?!

(Ha befejeztem ezt a pár sort, felmegyek a szobámba, közben elsétálok a könyvespolc mellett, amelyen mementóként - szándékosan nem égettem el, pedig elég erős volt a kényszer - ott áll Gustáv Husák beszédeinek gyűjteménye. Arról majd eszembe jut, hogyan tudta a legocsmányabb bolsevik hatalom megregulázni, elnémítani a sajtót, az írókat, a társadalom lelkiismeretét. Robert Fico is tanulmányozta ezt a förmedvényt? És a módszert is?