Fehér holló

Ardamica Zorán | 2007. szeptember 23. - 17:12 | Vélemény
Petőcz Kálmán Kisebbségi (nemzet)stratégiák címmel közöl cikket az Új Szó szept. 22-i Szalonjában.

Írása elemzésként és kommentárként is olvasható, s azon túl, hogy publicisztikai köntösbe öltöztette, akár szakmai tanulmány alapját is képezhető gondolatait, még igaza is van több mindenben.

Nem reklámot akarok csinálni a Paraméteren egy másik sajtóterméknek, nem foglalkozom a cikk tartalmi részével, csak jelezni szeretném, hogy az olyan politikához értő személyek véleményére, akik ugyan nem tévedhetetlenek, de nemzetközi tapasztalatokkal bírnak, s Petőcz ilyen (volt ENSZ-nagykövet, az európai pártstruktúrák néhai oszlopos tagja stb.), sokkal többször és többen figyelhetnénk. Megtehetné ezt elsősorban az MKP, nem pusztán azért, mert jelenlegi helyzete okot ad rá, hanem azért is, mert végre valaki stratégiáról beszél, amikor stratégiáról beszél, s nem szólamokat közöl.

Noha Petőcznek valószínűleg nem lesz mindig mindenben igaza, jól tenné, ha gyakrabban szólalna meg a kulisszák előtt is, hiszen nem csupán a gyakorló politikusok számára lehet fontos véleménye, hanem a választóknak is, akik az utóbbi időben nem nagyon kapnak kézzelfogható kapaszkodókat, értelmezéseket az őket érintő hazai politikát illetően, s ha kapnak, az vagy nem teljesen objektív, vagy nem teljesen független. Sok esetben teljesen irreális. Ami azt illeti, a magyarországi és a szlovák politikusok is meghallgathatnának, elolvashatnának olykor egy-két hasonló véleményt.

Amennyiben az MKP a hazai magyarság „egyetlen politikai érdekképviselőjének” szerepében érdemi munkára készül, s eredményeket óhajt felmutatni, valószínűleg több rövid-, közép-, és hosszú távú elemzést kell majd készíttetnie független és érdekelt elemzőkkel. S azokat szem előtt kell tartania. Ezért kívánok neki és lehetőleg minél több felkészült szakértőnek - a magunk érdekében - őszintén sok sikert.