Megint jönnek, kopogtatnak…

Barak László | 2007. október 1. - 11:20 | Vélemény

Figyelem, idézet következik egy interjúból, amelyet a múlt héten Szegedi Csanád, a magyarországi, Jobbik elnevezésű szélsőjobboldali árt alelnöke adott a Sme szlovák napilap publicistájának:

...“A Jobbik úgy gondolja, meg kell kérdezni a Szlovákiában élő felvidéki magyar embereket, szeretnének-e egy olyan felvidéki magyar autonómia keretei közt élni, amely nem sértené a szlovák állam szuverenitását. Egy európai minta lenne, amely csupán egy önrendelkezést jelent. Véleményünk szerint erre azért van szükség, mert Szlovákia bebizonyította, hogy nem tud európai módon bánni a kisebbségekkel. Ezt bizonyítja az is, hogy a települések állami támogatását attól tették függővé, hogy milyen tengerszint feletti magasságban vannak. Mindezt csak azért, hogy a magyaroktól pénzt vonjanak meg. Úgy látjuk, a magyar kisebbség csak úgy élhet megfelelő európai keretek között, csak úgy őrizheti meg kultúráját, ha a Felvidéken magyar területi autonómia lesz biztosítva. Ezért mozgó urnás népszavazást fogunk rendezni a felvidéki magyar lakta településeken. Például, Dunaszerdahely központjában felállítunk egy mozgó urnát, ahol az emberek – szlovákok és magyarok egyaránt – kinyilváníthatják véleményüket, szeretnének-e Szlovákiában területi autonómiát. Az urnákkal adott esetben az emberek házába is be fogunk csengetni, fel fogjuk keresni a polgárokat“... „A szlovák kormány uszítása miatt nagyon komoly ellenhangokra számíthatunk, akár testi fenyítésekre is. A Magyar Gárda tagjai fognak vigyázni a szavazatszámlálók, illetve a szavazatgyűjtők testi épségére, biztonságára“...

Hát igen, a fiatalemberek „nagyon komoly ellenhangokra, akár testi fenyítésekre is“ számítanak itt, minálunk. Mivel odahaza nem kapt/nak eleget… Vagy azért nem, mert kénytelenek behúzni a farkukat, vagy, mert a magyarországi köztereken komoly következmények nélkül tépheti bárki a pofáját meg az ellenfele haját. Lehet zsidózni, butatótozni, trianonozni, kommunistázni, emlékműveket, közintézményeket ostromolni, gyújtogatni, no és Budapest utcáin katonásdit játszani, akár tankozni is közben – mindezt a demokrácia jegyében. Anélkül, hogy a zsaruk vagy épp civilek, kellőképpen megruháznák az embert.

Gyanítható tehát, korántsem a szlovákiai magyarok megváltása, ahogy ők mondják, a Felvidék megmentése a céljuk, hanem az önmutogatás, az önérdek. Az, hogy itt verettessék meg magukat, odahaza meg learathassák az általuk gerjesztett vihart, szavazatokat söpörhessenek majd be a legközelebbi választásokon.

De mi lesz vajon, fiúk, ha a kutya sem törődik majd veletek?