ParaPátria

Ardamica Zorán | 2007. október 14. - 17:43 | Vélemény
Én ugyan egészen másként képzelem el a szlovákiai magyar elektronikus sajtót, mint amilyen az ma, de nyilván nekem sem lehet mindenben igazam.

Majd kiderül, helytállóak-e az elképzeléseim, ha valamilyen csoda folytán meglódul a kereslet és a piac, s megalakulnak az első, országosan sugárzó szlovákiai magyar, de legalábbis Szlovákiában is magyarul, magyaroknak és magyarokról sugárzó kereskedelmi rádió- és tévéadók... Olyan műsorstruktúra-tánc lesz abból, hogy Liszt Csárdás macabre-ja biton gyermekdalocskává szelídül mellette...

Félre azonban a kritikával, nem is írok semmi konkrétumot, mert nincs itt az ostorozás ideje. A Pátria Rádió ugyanis nyitott szívműtét előtt áll, s nagyjából a beteg és a hozzátartozók is felkészültek már a legrosszabbra. Doktor bácsi aszonta, hogy műthető, csak nem telik műtéti eszközökre, így hát vagy sikerül megoperálni csákánnyal és gereblyével, vagy lesz, ami lesz... És a doktornak ellentmondani, az ő szavát kétségbe vonni...

Az MKP most mélyen hallgat. Remélem, a háttérben talán munkálkodik. Itt lenne az ideje viszont annak, hogy az istenadta közönség, a kényelmes rádióhallgatók is tömegesen felemeljék a hátsójukat, büszkén felegyenesedjenek és megszólaljanak, de hosszan és hangosan, merthogy ez az ő rádiójuk, a mindenségit neki! Nemcsak azért, mert nekik szól, amíg szól, hanem azért is mert az ő adójukból és üzembentartási díjaikból tartják fenn, amíg fenntartják. Szóval szó szerint az övék. S nem utolsó sorban azért is, mert a szerkesztőségnek is nagy segítséget jelentene, ha komolyan éreznék a közönség támogatását, s (a hallgatottsági mutatók mellett) hivatkozhatnának rá.

Jelentem, én állampolgárként és publicistaként, tehát nem is olyan távoli kollégaként minden fenntartásom ellenére támogatom a Pátria megmaradását, s tiltakozom a folyamatos átszervezések, szűkítések és megszorítások ellen, a műsoridő felesleges és / vagy tendenciózus mozgatása, a közönség számára alig elérhető sávokra és a netre való száműzés ellen! A problémát az államnak nem megkerülnie, hanem megoldania kell!
Címkék: Pátria Rádió