A strucc meg az agresszív kismalac

Barak László | 2007. november 9. - 10:17 | Vélemény

Semmilyen hírértéket nem hordoz Szili Katalin azon kijelentése, amely szerint nem tervez négyszemközti találkozót Pavol Paškával, a Szlovák Nemzeti Tanács elnökével a Regionális Partnerség parlamenti elnökeinek pénteken kezdődő budapesti találkozóján.

Amint annak az immár több mint egy éve tartó s/truccpolitkának sincs régen hírértéke, hogy a Fidesz parlamenti frakciója testületileg elhagyja az üléstermet, amint Gyurcsány Ferenc, a kormányfő kinyitja a száját a parlamentben.

Az efféle politikusi performanszok kapcsán kizárólag az agresszív kismalacról szóló viccek jutnak az ember eszébe. Csakhogy, míg az agresszív kismalac megnyilatkozásain jókat röhöghet az ember, az efféle malackodás” inkább tragikomikus cselekmény. A politika ugyanis nem más, mint a közügyek intézésben, szervezésében követett irány. A gőg és a s/trucc iránya civilizált viszonyok között azért elfogadhatatlan, mert zsákutcába vezeti mind a politikust, mind pedig az általa képviselt ügyet.

Ha tehát Szili azt gondolja, hogy teátrális elzárkózásával bármit is képes előremozdítani a szlovák-magyar vita tárgyát képező Beneš-dekrétumok ügyében, akkor minden bizonnyal téved. Sőt, ha lehet, tovább rontja a saját helyzetét, a szlovákiai magyarok vonatkozó esélyeit pedig még inkább. Biztosra vehető ugyanis, hogy a szlovák kormánypártok politikusai minden lehetséges fórumon arra hivatkoznak majd: a magyar fél ebben az ügyben sem a tárgyalások híve. Ráadásul, e tekintetben a legkevésbé sem érdekes, hogy kinek van igaza…