Tudatos vásárlók leszünk?

Ardamica Zorán | 2007. november 13. - 09:56 | Vélemény

Kaptam egy elektronikus levelet, amelynek írója, illetve továbbítója arra kér, ne vegyek egy bizonyos édesség- és tejtermékgyár termékeiből, mert azzal megakadályozhatnám, hogy egy nagyon ismert és finom magyar édesség gyártója, melyet a „bojkottálni való” cég megvett, tönkremenjen.

Merthogy a konkurencia eliminálása volt a cég megvételének hátterében. Hát igen, az a fránya globalizáció! Ez az egyik árnyoldala. A hazai, külföldi marketinggel nem rendelkező termék kiszorul a piacról, aztán vagy jobbat kapunk helyette külföldről, vagy nem. Illetve a külföldit is belföldön gyártjuk majd, mint a francia autót Törökországban, az amerikai gitárt Indonéziában, vagy a magyar szalámit esetleg Kínában...

Ami persze nem túl nagy baj, ha rendesen dolgoznak.Visszatérve az ilyen civil (tényleg civil? remélem!) levélkampányokra: jók is, meg nem is. Jók, mert felhívják a figyelmünket - részben átveszik a sajtó szerepét, illetve megkísérelnek hatni a piacra. Nem jók, mert ilyenkor általában már nincs mit tenni, s csak kétségbeesett szalmaszálkeresésről van szó. Bár még mindig üdvösebbek, mintha az állam hatalmi pozícióból avatkozna be a szabad piacba.

A romantikus védegyletek kora talán már régen lejárt. Viszont egy jól szervezett országos civil kampány, amely képes hatást gyakorolni a megcélzott vállalatra és / vagy az állam törvényhozására, sosem elvetendő. Ha másért nem, azért, mert rákényszeríti az illetékeseket, vegyék tudomásul a vásárló akaratát, az ország gazdaságának érdekeit. Ami persze - mint a pedagógus fizetése... - kevés, de azért kell. Némi észszerűsség nem árt a szabályozásban sem... Mert a hosszú távú, feltételeket tisztázó szabályozás nem aktuálpolitikai, az éves inflációs mutatókat megregulázandó hatalmi beavatkozás (Vö. Fico kontra multik).

Nos, könnyű a dolgom, mert amúgy sem gyakran vásároltam a „bojkottálni való” cég termékeit. Mondjuk két hétig nem veszek tőlük semmit. A vásárlói tudatosság azonban ennél sokkal mélyebb kellene legyen. A vásárlói tudatosság megalapozásáért már érdemesebb lenne kampányszerűen tenni. Értjük ugye? Valamiért! És nem valami ellen.