Veszély, riadó, avagy ez az év is hogy végződik, ha így kezdődik...

Ardamica Zorán | 2008. január 7. - 09:27 | Vélemény

Vladimír Maňka Smer-es európai parlamenti képviselő szerint nem kell riogatni, mert a szlovákiai magyarokat nem fenyegeti semmilyen veszély. Hát izé, lehet, hogy a riogatásból tényleg több van, mint azt néhányan szeretnék, de hogy van-e veszély, az nem kérdés.

Most persze írhatnék arról, hogy az oktatásügyi misztérium ceremóniamestere vizsgáztatni akarja szlovákból a tantónéniket, miközben a minisztérium hivatalos dokumentumai állítólag hemzsegnek a hibáktól, meg arról is írhatnék, hogy át akarja íratni a magyar iskolák tankönyveit, meg arról, hogy a magyar iskoláknak esetleg – ugyan milyen pénzből – a „szülők kérésére” gyakorlatilag alternatív oktatást kell majd bevezetniük, meg arról, hogy mennyi cécó volt és lesz még a Pátria rádió körül, meg arról, hogy... nem folytatom. Minek...

Mindezek olyan kardok, amelyek azon magyarok fölött lógnak, akik magyarságukban (egyesek pedig magyarságuknak) élnek. Az asszimilációtól nem félőkre a „nemzetpusztulás” veszélye nem vonatkozik.

Viszont nézzük már meg, mi folyik ebben az országban. Nyissuk ki a napilapokat, kapcsoljuk be a tévét, rádiót, s máris láthatóvá válik, hogy senki sem tudja, mi lesz a második nyugdíjpillér megnyitásának következménye, senki sem tudja, van-e végre világos forgatókönyv az euró bevezetésére, mit hoz a kormány és a média adok-kapokja, meddig tartja még távol bolsevik politikájával a kormány a befektetőket, mikorra lassul le a gazdaság lendkereke, mit hoz a korántsem hibátlan, de eredményes reformok deformja, az alkotmányt sértő kisajátítási törvény elfogadása és államfő általi aláírása, a harmadik szektor ellen irányuló roham stb.

A szlovákiai magyarok jobbára szlovák állampolgárok. Vagyis őket is veszély fenyegeti. Mint minden más szlovák állampolgárt. Mert itt mindenki veszélyben van. Kormányveszélyben.

Talán egy vigaszunk lehet itt délen magyaroknak és szlovákoknak egyaránt. A mi ingatlanainkat, legalábbis egyelőre, nem készül potyán és beleegyezésünk nélkül kisajátítani a „köz” autópálya-építés céljából... Pedig igény lenne rá. Nem a kisajátításra. Az autópályára.