Valóban semmi magyarellenes veszély?

szilva | 2008. január 16. - 11:40 | Vélemény
Berényi József egyelőre nem tartja komoly veszélynek a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) törekvéseit, amelyek egyértelműen a szlovákiai magyarság valamiféle megregulázására, tágabb értelemben pedig a hazai demokrácia, az önkormányzatiság elvének megkurtítására irányulnak. Legalábbis az Új Szóban megjelent mai nyilatkozata szerint.


Nem hiszem, hogy ilyen könnyen, egyetlen kézlegyintéssel el lehetne intézni a választási törvény módosítását, a megyék számának a megváltoztatását célzó, és egyéb elképzeléseiket. Nagyon ingatag lábon áll az MKP elnök-helyettesének az a legfőbb érve, miszerint az SNS kezdeményezései nem részei a kormányprogramnak. És akkor mi van? Nem történt meg már olyasmi, hogy ennek ellenére beindult ama bizonyos úthenger?

Először is azt kell figyelembe venni, hogy már most megindult a szlovák pártok közötti harc a választópolgárokért. Feltehetően Robert Fico is azért húzta elő a naftalinszagú Svätopluk-mítoszt, hogy elszipkázza a Smer számára még a Szlovák Nemzeti Párt híveinek egy részét is, mert 2010 után szeretne a jelenleg már legerősebb kormánypártja számára alkotmányos többséget szerezni. Ján Slota egyetlen témája a magyarellenesség, tehát csak ebbe a húrba csaphat bele, méghozzá az eddiginél is vadabbul, ahogy azt szinte naponta tapasztaljuk. Nem akar kimaradni a buliból a szlovák kereszténydemokraták (KDH) nacionalista szárnya sem, amelynek szintén kedvére való ez a folyamat. Mindez feltehetően Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) vezetőinek magatartását is befolyásolja majd, legalábbis olyan mértékben, hogy sosem állnak ki a szlovákiai magyarság érdekei mellett. Főleg akkor nem, ha az MKP vezetői pótcselekvésekkel múltják az időt, és nem a legégetőbb problémákkal rukkolnak elő. Vladimír Mečiar továbbra is hangulatember marad. Megérhetjük azt is, hogy a szlovák politikusok közül ő reagál legnormálisabban közül például a magyar tannyelvű iskolákra leselkedő újabb veszély (lásd a miniszter elképzeléseit) kapcsán. De ugyanígy előfordulhat, hogy szemrebbenés nélkül beáll a szlovák nacionalisták közé, ha a pillanatnyi érdeke úgy kívánja.

Ilyen képlékeny helyzetben a Magyar Koalíció Pártja nem ülhet ölbe tett kézzel, s nem is ringathatja magát abban, hogy nem komoly a veszély. Most még talán nem, de gyülekeznek a sötét fellegek, s kiszámíthatatlan Robert Fico viselkedése is. Ezért szerintem járható út az, amit Bugár Béla javasol: az MKP vezetésének mielőbb találkozót kellene kérnie a kormányfőtől, akivel egyértelműen tisztázni kellene: miként viszonyul Ján Slota újabb baromságaihoz. Számon kérhetnék tőle azt is, hogy másfél éve azt ígérte: semmiben és semmivel sem csorbítja a szlovákiai magyarság szerzett jogait. És ezek után szembesíteni kellene őt a ránk leselkedő veszélyekkel, riogatásokkal. Talán az Európai Szocialista Pártba visszavágyó, s Gyurcsán Ferenccel való találkozását is sürgető miniszterelnöknek sem lenne ellenére ilyen eszmecsere.

Ezt a lehetőséget szerintem halálos bűn lenne kihagyni. Mert közleményeket kiadni, külföldre leveleket írni, sajátjaink körében jajgatni, Magyarországon nyilatkozni a legkönnyebb. Néha szükséges is. De csak akkor, ha az MKP politikusai idehaza minden tőlük telhetőt megtettek az aggasztó helyzet orvoslása érdekében. És itthon nem találtak partnert, kiutat.

Idáig azonban még nem jutottak, mi több: nem is próbálkoztak minden lehetőség kiaknázásával. Sajnos.