„Cigányfertőzés”

Ardamica Zorán | 2008. február 5. - 10:18 | Vélemény
Ezt az üzenetet kaptam iwiwen: hello! Szeretnék feltenni pár kérdést. 1 : Szlovákiában mennyire létezik cigánybűnözés? (Cigánybűnözés = betörések, többnyire idős emberekhez, rablás, késelés az utcán, színesfémek, szobrok ellopása, fák tömeges kivágása.) Sajnos Magyarországon eléggé, de itt olyan kormány van aki még támogatja is ezeket a parazitákat.

Ha jól tudom szlovákia pár éve nagyon lecsökkentette a gyerekért járó segélyeket. Azóta mi történt a cigányoknál? Leálltak a gyerekgyártással? Törént-e bármi pozitív dolog vagy még többet bűnöznek? A közbiztonság mennyire veszélyes kelet-szlovákiában? Nyugat-szlovákia mennyire fertőzött cigányokkkal? A szlovák kormánynak vannak integrációs programjai vagy valami hasonló?

2 : Ehhez kapcsolódóan, ha jól tudom a szlovák polgárnak joga van lőfegyvert venni és használni ha a helyzet úgy kívánja. Mik a feltételei a lőfegyver vásárlásának? Volt már olyan hogy valaki kénytelen volt használni, mert mondjuk betörtek hozzá, de aztán valamiért őt itélték el? Sajnos Magyarországon nincs ilyen joga az egyszerű magyarnak, majd megvéd minket a derék jó rendőrségünk.

3 : Ha én most szlovákiába költöznék (mondjuk sturovó/párkány), mennyire lenne érezhető a szlovákoktól hogy utálnak mert magyar vagyok? Számíthatnék tettlegességre is?

köszönettel : Máté

Mit is mondjak erre? Kedves olvasóim, kedves B. Máté! A kutya, ha odajön valakihez hívás nélkül, vakkant vagy megcsóválja a farkát bemutatkozásként. Én nem tudom, ki az a B. Máté, de azért bemutatkozás nélkül is jóhiszeműen elolvastam az üzenetet. Az üzenetben minden jel arra mutat, hogy B. Máté valószínűleg mélyen nemzeti érzelműnek véli magát. Ez esetben tán nem attól kellene félnie, hogy ha Szlovákiába költözne - vajon miért tenné? - veréstől kellene tartania, hanem attól, hogy ha továbbra sem tanulja meg a helyesírást, megsértődik a nemzet. Bár igaz, egy nemzet nem tud megsértődni, de magára nemzetice adó ember azért lehetőségeihez képest tiszteli annyira az anyanyelvét, hogy ha már egyéb, bocsánatos hibákat vét is, azért a mondat elejét és az országok, városok neveit nagy kezdőbetűvel írja...Nem tudom, miért engem keresett meg B. Máté. Vajon ő ismer? Mindenesetre ilyen kérdésekkel pl. a szlovákiai magyar követségen, a magyar külügynél vagy más releváns helyen érdeklődhetne. Én nem vagyok kompetens válaszolni. És nem is tudok.

Szerintem ugyanis nem cigánybűnözés van, hanem bűnözés. Igen, a bűnözők között akadnak szép számmal romák is, de hogy léteznének olyan bűnök, amik kifejezetten csak az ő profiljukban lennének meg, arról nem tudok. A magyar kormányt én már párszor bíráltam, véleményem közismert. Nem tartom parazitának a cigányokat. Még az sem feltétlenül parazita, aki - cigány, nem cigány - bűnöző. Találkoztam már kisiklott, szerencsétlen életű emberekkel, akik történetesen bűnözőként végezték. Ők segítségre szoruló, újabb esélyt érdemlő személyek. Az általánosítások ilyen esetben csak rossz irányba vezetnek. És nem is túl keresztényiek... Statisztikai kérdésekre a statisztikai hivatal tud válaszolni. A szlovák kormány integrációs elképzeléseiről sincs részletes áttekintésem, de ha van ilyen programja, akkor az nem igazán működik. Lásd, nálunk is van nemzetiségi kérdés. Nem csak a romákkal kapcsolatban. A közbiztonság grammatikailag nem veszélyes. Hiánya annál inkább...

A szlovák polgárnak bizonyos feltételek mellett bizonyos célokra joga van lőfegyvert vásárolni. Használni is. Gondolom, erre vonatkozóan létezik Magyarországon is szabályozás, jó-e, rossz-e, nem tudom. Én nem készülök fegyvert venni, ezért jelenleg nem izgat a kérdés. Annál jobban izgat, hogy az ismeretlentől eljutottunk a cigányokig, tőlük a bűnözésig, onnan meg minden átmenet nélkül a fegyverehez. Én pedagógus lévén nem fegyverekkel szoktam orvosolni a problémákat, meggyőződésem, hogy a fegyver nem a probléma megoldása, hanem a probléma megszüntetésére tett végső vagy elkeseredett vagy rosszindulatú kísérlet. Az először lő, aztán kérdez elv csak rontja a helyzetet. Én ezt egy jól működő oktatásügyre bíznám, ha volna olyan errefelé...

És vajon mit ért Máté „egyszerű magyaron”? Én ezek szerint már bonyolult magyar vagyok, ha különbözik a véleményünk? Mitől egyszerű egy magyar? Attól, hogy naivan hagyja magát befolyásolni pl. az ilyen, gyakorlatilag névtelen üzenetektől? Hogy őszinte legyek, nem félek a „cigányokkal való fertőzés”-től. A tanító néni, akitől írni, olvasni tanultam, roma. Én mégis magyar költő, író lettem. Az egyik zenetanárnőm szintén roma volt. Sőt, kamaszként roma csajokkal is kikezdtem. És voltak roma osztálytársaim, akikkel jól kijöttem. Máig vannak roma barátaim, ismerőseim, akikre számíthatok. Olyan városban élek, ahol sok a roma, mégsem félek a „cigányokkal való fertőzés”-től.

De nagyon félek a nacionalizmussal és fasizmussal való fertőzéstől, a genetikai nemzet elvének érvényesítésétől, a jelenlegi magyar politika határokon túli magyarokat megosztó és lázító tendenciáitól, a cigányozástól, zsidózástól, tótozástól stb. Nem tudhatom, B. Máté naiv áldozata, netán aktív fogaskereke-e ennek a gépezetnek. Mindenesetre ezt az örökmozgót ideje lenne végre megállítani.

(A cikkben szereplő üzenet helyesírásán nem változtattunk. Látszik, miért - a szerk.)

Címkék: rasszizmus, romák