Sötét nacionalisták

szilva | 2008. február 14. - 12:17 | Vélemény
A szlovák politikusok többsége még mindig nem érett meg arra, hogy megszabaduljon nacionalista előítéleteitől. Többek között az ezeréves magyar elnyomás hamis mítoszától.

Ezért döntöttek úgy a pozsonyi törvényhozásban, hogy nem utalják második olvasatba Pavol Minárik kereszténydemokrata (KDH) indítványát, amely néhány olyan emléknapot akart beiktatni a jeles évfordulók közé, amelyekkel a történelmi tények, vagyis a magyar-szlovák-zsidó közös múlt számontartását és megbecsülését szorgalmazta.

Pedig a szlovák ellenzéki politikus kétfajta szélsőség ellen vette fel a harcot. Nemcsak a szlovák nacionalizmus (a szlovákságot ért minden rosszért, tragédiáért egy évezreden át kizárólag a fránya magyarok a felelősek...), hanem az olykor még bizony felbukkanó, s mostanság ismét felerősödő magyar szélsőséges nézetek (a csóró szlovákoknak nincs is történelmük...) visszaszorításában is bízott.

Egyelőre hiába.

A szlovák honatyák többsége lapított és azzal a hamis érvvel hozakodott elő, hogy már így is sok az államünnep és az emléknap Szlovákiában. Ez nézőpont kérdése. Az viszont nem, hogy az utóbbiak számának növelésével semmi anyagi kiadás nem jár. Munkaszünet sincs. Elvben tehát semmi akadálya sem lehet annak, ha több jeles személyiségre és kiemelkedő intézményre emlékezünk.

Illetve: dehogynincs! A közös szlovák-magyar történelmet, vagyis az ezeréves együttélés tényét még nagyon sok szlovák politikus nem óhajtja bevallani. Elsősorban ők azok, akik tovább éltetik és gerjesztik a szlovák nacionalizmust és a hamis magyarellenes mítoszokat!

Az nem lehet, hogy Cirill és Metód, illetve Ľudovit Štúr között ezeréves sötét történelmi lyuk tátongjon a szlovák történelmi emlékezetben -- próbált érvelni Pavol Minárik.

Mindhiába. A sötét szlovák nacionalisták agyáig nem jutott el ez a figyelmeztetés.

Címkék: Szent István