Mikuláš Dzurinda meztelen!

szilva | 2008. február 20. - 10:48 | Vélemény

Juraj Líška, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) egyik alelnöke végre nyilvánosan kimondta azt, amit több pártbeli kollégája idáig csak egymás között mormogott: A legfőbb ideje, hogy Mikuláš Dzurinda távozzék a pártelnöki posztról.

Mert – Andersen híres meséjére gondolva – meztelen a néhai politikai király. Aki múlhatatlan érdemeket szerzett Szlovákia demokratikus átalakulásában. És bban is, hogy évek óta a Kárpátok kistigrisének, Bezzegországnak minősítik hazánkat, amelynek nemzeti összterméke tavaly 14 százalékkal nőtt, ami világrekord.

Mikuláš Dzurinda politikai pályája érdekes módon vereséggel kezdődött. Ugyanis politikai csillagzata akkortól kezdett fényesedni, amikor az ortodox kereszténydemokraták, vagyis a KDH táborában alulmaradt a nacionalista, és a Tiso-féle sötét hagyományokat sem teljesen elutasító Ján Čarnogurský-szárnnyal szemben. Dzurindának erre az volt a logikus és bátor válasza, hogy új pártot alapított: a sokkal korszerűbb jobboldali értékrendet képviselő, és később az Eduard Kukan, majd Ľudovít Kaník által vezetett, maroknyi liberális csoportot is magába olvasztó politikai tömörülést. Az újszülött, vagyis az SDKÚ, szinte hónapok leforgása alatt vált nagykorúvá: idehaza és külföldön a mečiarizmus elleni következetes harcával, korszerű társadalmi és gazdasági programjával vált egyre tekintélyesebb párttá. És annak köszönhetően is, hogy legyűrve, olykor pedig álcázva az előítéleteiket, képesek voltak politikai szövetségre lépni a Magyar Koalíció Pártjával, amelynek az élén Bugár Béla is sokat tett a kétoldalú közeledés és az érdekházasság megteremtéséért.

Sikerült kipenderíteni a hatalomból Vladimír Mečiart, 1998-ban. S ezután nem gondtalan, nem is hibátlan, de alapjában véve sikeres nyolc esztendőre virradt Szlovákia, amelynek polgárai napjainkban is élvezik a kemény, a lakosság jelentős része számára nem kis megpróbáltatásokkal járó reformok gyümölcseit.

Mikuláš Dzurindával azonban menet közben elszaladt a szekér. Pártja egyre több korrupciógyanús ügybe keveredett, fivére a motoros vonatok pályázata és más homályos ügyek révén sározódott be. A kormányfő pedig lassanként elhitte, hogy tévedhetetlen és bírálhatatlan. A régi sérelmek és az elhatalmasodó hiúsága miatt zördült össze a korántsem makulátlan koalíciós partnerével, az örökké makacskodó és önző KDH vezetőivel. Kiásta a csatabárdot a sajtóval, különösen a Sme napilappal szemben. A kormányfő egyre inkább amolyan Napóleonként dölyfösködött.

Mindennek leginkább a reformok szükségszerű megszorító intézkedésekkel szemben minden szépet és jót igérő Robert Fico örült, akit a hiszékeny és nacionalista tömeg hatalomba ültetett. Nem kis mértékben a szüntelenül viszálykodó koalíció, s a gyanús ügyletekbe belegabalyodott, politikai értelemben véve teljesen pőre Mikuláš Dzurinda miatt.

Aki bukása óta nem találja a helyét, szerepét. Csoóri Sándor klasszikus hasonlatával élve: immár süket is a meztelen király. Mert nem hallja, nem érti és nem is érzi, hogy pártelnökként eljárt fölötte az idő. Immár képtelen összefogni a saját pártját, következésképpen az ellenzéket sem.

A politikai stratégia íratlan szabályai szerint a választási vereség után következő négy esztendő első éveit minden életképes párt arra használja, hogy rendezze sorait. Új, életképes és vonzó programot hirdessen, egyúttal pedig új, hiteles személyiségeket állítson az élre, akik képesek jelentős számú potenciális választópolgárt, vagyis politikai erőt maguk mögött felsorakoztatni.

Mikuláš Dzurinda erre már nem alkalmas. Vele és az ugyancsak ingatag talajon tébláboló kereszténydemokrata Pavol Hrušovskýval nem lehet választásokat nyerni 2010-ben. Ha ezek a politikai obsitosok tovább makacskodnak, s nem távoznak önként vagy nem menesztik őket, akkor Robert Fico jót röhöghet: hiszen semmit sem kell majd tennie, mert a marakodó és Csáky Pál pártelnöki tévelygései miatt is tovább gyengült ellenzékieknek köszönhetően ismét ölébe hull a hatalom.

Ma még nem késő visszafordítani ezt az aggasztó folyamatot.

Címkék: Mikulás Dzurinda