És mégis mozog a Fidesz

szilva | 2008. február 21. - 11:10 | Vélemény
Természetesen nem a népszavazásra gondolok, mert a március 9-ére kitűzött referendum kapcsán már óriási a kampányzaj. Szösszenetem címét Kósa Lajos debreceni polgármesternek a HVG-ban ma megjelent, s a Paraméteren is ismertetetett interjúja ihlette.

Nyilván nagyon sokan vagyunk, akik Dél-Szlovákiából is évek óta aggodalommal figyeljük Magyarország önpusztító belpolitikai csatáját, amelynek nagyon sok oka van, de amelynek gerjesztője egyértelműen Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor. Akik ugyan szóban nemes célok érdekében hadakoznak, valójában azonban legfontosabb céljuk a másik legyőzése. Kerül, amibe kerül. Nekik még talán az sem számít, ha ebbe jó ideig belepusztulhat az egész anyaország is. Ezernyi példával igazolhatnám ezt, az elmúlt évek magyarországi eseményei kapcsán. Meggyőződésem, hogy ennek az eszement politikai párbajnak mielőbb véget kell vetni. Ami csak úgy képzelhető el, ha mindkét kakas távozik a politikai porondról.

Kósa Lajos interjúja felcsillantotta azt a reményt, hogy immár a Fideszben is így gondolják. Talán nem is kevesen. Nem ismerem a ma megjelent beszélgetés hátterét és indítékait, ezért inkább nem találgatok, hogy a polgármester – aki mostanság Magyarország egyik legnépszerűbb közéleti személyisége, megelőzte a népszerűségi listán Orbán Viktort és utcahosszal Gyurcsány Ferencet – csupán amolyan kísérleti léggömböt eregetett-e, amikor arról beszélt, hogy bizonyos körülmények között 2010-ben elvállalná-e a kormányfői posztot. Az sem kizárt, hogy azért merészelt ilyesmit felvetni, mert jelentős támogatást érez maga mögött. Kíváncsian várom Orbán Viktor reagálását, aki már tavaly sietett bejelenteni, hogy kész ismét elvállalni a miniszterelnöki posztot. Annyira sietős neki, hogy az eltelt hónapokban többször is meglebegtette, hogy a legfőbb ideje elkergetni a jelenlegi kormányt vagy legalább előrehozott választásokat kiírni. Egyelőre szerencsére akadnak, akiknek sikerül lehűteni a választási vereségei óta sistergő revánsvágyát.

Bármennyire is tagadják az illetékesek, a Magyar Szocialista Pártban is keresik Gyurcsány Ferenc utódját. Ennek a megállapításnak önmagában nincs hírértéke, hiszen fúrómesterekből és önjelöltekből hagyományosan tele ennek a pártnak a hócipője. Egyetlen anekdótát említek ízelítőül: amikor a kilencvenes évek első felében Horn Gyula akkori pártelnök életveszélyes gépkocsibalesetet szenvedett, megbízható értesüléseim szerint a hír hallatára azonnal három személy rohant be a pártszékházba azzal, hogy ha Gyula meghalna, akkor neki dukál az ideiglenes pártvezetői tisztség...

Gyurcsány Ferenc szerintem politikusként halott. Erről tanúskodott legutóbbi országházi évértékelője is, amelyben újabb lózunggal kábította az elcsigázott magyar polgárokat: méghozzá az állami részvények egy részének kedvezményes eladásával. Már össze sem tudom számolni hirtelenjében, hogy az elhíresült balatonöszödi beszéd óta mennyiféle programmal és sokpontos kezdeményezéssel igyekezett tematizálni a közéletet. Mostani bejelentéséről csak annyit: még a pénzügyminiszternek sincs fogalma arról, hogy a részprivatizálást milyen szabályok szerint kellene végrehajtani. Vagyis a szép szólamokat és ígéretesnek tűnő bejelentést újabb zűrzavar követheti.

Nyilvánvaló hát, hogy a kormányfő-pártelnök immár csak bekkel, holott a Magyar Szocialista Pártnak is égető szüksége van új programra és új, hiteles vezetőre.

Idén népszavazás-dömping lesz Magyarországon. A közelgőt ősszel újabbak követik, sok milliárd forintos kiadással, amely az amúgy is szűkös költségvetést terheli. Ennél is nagyobb társadalmi és gazdasági károkat okozhatnak a várható belpolitikai csatározások, esetleg újabb erőszakos cselekmények is. Az eddiginél is nagyobb tragédiák elkerülése érdekében fontos lenne megelőzni vagy tompítani a súlyos veszélyeket.

Kósa Lajos a jelek szerint ezt már felismerte. Nagy kérdés, hogy lesznek-e erős támogatói a pártján belül és kívül. S amint ő is jelezte: lesz-e elmozdulás a Magyar Szocialista Pártban idén vagy legkésőbb jövőre.

Címkék: Fidesz, MSZP