Fico, a mocskolódó diktátor

szilva | 2008. február 28. - 11:35 | Vélemény
Robert Fico tegnap ismét szórta a szitkait a sajtóra. Méghozzá a szellemi alvilág szintjén, hiszen a politikai kultúra minimális szintjén sem szabad bárkit és bármit leprostizni.
Márpedig a kormányfő tegnap ezzel a súlyosan sértő jelzőkkel illette a Sme, a Pravda és a TA 3 hírtelevízió munkatársait, akiket állítólag lefizettek, legújabban a magán nyugdíjpénztárak vezetői. S akik szerinte elfogultabban írnak, mint a letűnt rendszerben a kommunista Pravda – hörögte a miniszterelnök. Lehetőséget sem adva a párbeszédre, mert miután besározta a sajtót, felpattant a székről, s feldúltan távozott.

Próbáltam mentséget találni a kormányfő eszement sértegetéseire. Felidéztem magamban az elmúlt hetek, hónapok fő történéseit. Közéleti botrányait. Amelyek jelentős részét valóban az oknyomozó és élelmes újságírók robbantották ki. Án éppenséggel a demokrácia alapvető játékszabályai szerint tették a dolgukat, teljesítették szakmai és morális kötelességüket. Nem mellékesen: minden esetben bebizonyosodott, hogy valós esetekről számoltak be. Kezdődött a Szlovák Földalap körüli botránnyal, amely során egy érdekcsoport bagóért jutott ingatlanhoz. Folytatódott a védelmi tárca gyanús pályázatával, amelyben milliárdokat igértek a kaszárnyák körüli hóhányásért, kaszálásért és egyéb takarításért, feltehetően a jóelőre kiválasztott cégnek. Emiatt lemondásra kényszerült a miniszter. Gyanús volt a belügyi tárca berkeiben kirobbant ebédjegy-eset is, amikor közbeszerzési pályázat nélkül nyert egy zsolnai társaság. Ugyanilyen történetről lebbentették le a fátylat a fránya tollforgatók a gazdasági minisztériumban is, ahol közbeszerzési pályázat nélkül osztogatták a milliárdokat és a megbízásokat a pozsony-kassai autópálya egyes szakaszainak a megépítésére. És jól emlékszünk az új bazini szeméttároló körüli botrányra, amelynek főszereplői a Smer holdudvarához tartozó tisztségviselők és vállalkozók.

Az utóbbi két esetet kivéve Robert Fico lépett: kirúgta az agrárminisztert, aki Mečiar embere, távozásra kényszerítette a védelmi tárca vezetőjét, akit ugyan a Smer jelölt, de nem volt ennek a pártnak a tagja. Az ebédjegy-pályázatot pedig maga a belügyminiszter, a kormányfő kebelbarátja vonta vissza. Vagyis a miniszterelök mindig akkor volt határozott, amikor a botrány nem a pártját érintette. A bazini esetből pedig igazi „politikai zsonglőr” (Juraj Hrabko, Sme, febr.28. 36.oldal) módjára úgy kovácsolt tőkét, hogy először lehurrogta a tiltakozókat, aztán kegyesen fogadta a kisváros polgármesterét, majd az igazság bajnokaként az ügyészség kivizsgálást követelte. Vagyis a tiltakozó akció élére állt! Nyilván időközben megbizonyosodott arról, hogy a Smer legfontosabb emberei nem sárosak az ügyben.

Ha végignézzük ezt a korántsem teljes listát, akkor a tárgyilagos politikai elemző csak megsüvegelheti a sajtó teljesítményét. Robert Fico azonban irtózik még a politikai párbeszédtől is (a tévében, rádióban ugyebár csak egyedül hajlandó szerepelni). Hát még a bírálattól! Másfél év alatt már nemcsak egy kiskirály, hanem egyre veszélyesebb diktátor kapaszkodott fel a szemünk előtt a szlovákiai politikai uborkafára. És onnan ordít le már majdnem mindenkit. Az újságírókat, a civil társaságokat, a gonosz multikat, az amerikai imperialistákat. Miközben az oroszokkal és a kubaiakkal nyájaskodik. És tudatosan nacionalista húrokat penget. Mintha Putyin lenne a példaképe. Vagy talán az is.

Történelmi példák igazolják, hogy a diktátor basáskodását többek között a szolgalelkűek hada segítette.

Nincsenek illúzióim: a mai Szlovákiában sokan vannak ilyenek, de talán mégsem lesznek annyian, hogy Fico korlátlanul és gátlástalanul rombolja le demokráciánk eddigi vívmányait.

A TA 3 hat munkatársának tette – akik már felmondtak, mert a megriadt főnökeik azonnal cenzúrázni kezdték a riportjaikat – követendő példa. Minden újságíró, főszerkesztő és közéleti személyiség számára. Nem is olyan régen Vladimír Mečiart is legyűrte ez a polgári kurázsi. Pedig ő is csaknem korlátlanul és sokáig a legnépszerűbb politikusként kakaskodhatott a szlovákiai politikai szemétdombon.

Remélhetően utódjának is beletörik a foga a diktátoroskodásba.

Ha minél többen teszünk róla.

Címkék: Robert Fico