Szlovák politikus asszony vesszőfutása

szilva | 2008. március 5. - 12:08 | Vélemény
Kevés szlovák politikust tisztelek annyira, mint Iveta Radičovát, s nyilván nem vagyok egyedül ezzel a rokonszenvemmel.

Ezért talán még inkább sajnálom őt amiatt, ahogy a dilettáns vagy hamiskártyás szlovák kereszténydemokraták (KDH) vesszőfutásra kárhoztatták. Mert ezek a szlovákiai fafejűek támogatásuk fejében mindenféle nyilatkozatot követelnek a másik ellenzéki párt, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) elnökjelölt asszonyától. Aki volt annyira intelligens, hogy azonnal kivágta magát, s bejelentette: a hagyományos család és a magzat védelmét mindennél fontosabbnak tartja. Ahogy azt várni lehetett, azonnal félreverték a harangot az Inakosť (Másság) civil szerveződés vezetői, akik harciasan azt követelik a volt miniszter asszonytól, hogy támogassa az egyneműek regisztrált házasságát. Már várom a sokféle érdekszervezet – a harangöntőktől, a borlovagok, az antialkoholisták, a környezetvédők és a kertészkedők, az antifasiszták és a Tiso iránt nosztalgiázók – harcias felszólítását is: nyilatkozzék a hölgy: támogatja-e egyedül üdvözítő álláspontjukat.

Mostantól már nemcsak a politikust, hanem önmagunkat, vagyis a szlovákiai civil társadalmat és a demokráciát is féltem.

Ennek a hangzavarnak ugyanis leginkább Ivan Gašparovič és két cimborája, Robert Fico és Ján Slota örül leginkább. Normális körülmények között éppen Iveta Radičovának lehetne esélye kiütni a jelenlegi államfőt. Aki egyre inkább a két kormánypárti politikus kiszolgálója, s fényévnyire van attól, hogy Szlovákia minden polgárának elnöke legyen. Ám a szlovák tálibok, vagyis – Pavol Hrušovský és holdudvara – már most azon mesterkednek, hogy ez ne sikerüljön. S hogy összeugrasszák azokat, akiknek pedig alapvető érdeke lenne, hogy különböző nézeteik és értékrendjük ellenére végre olyan személyiséget segítsenek az államfői posztra, aki európai értékrendet képvisel és művelt. Nincsenek előítéletei a hazai magyarokkal és a magyarsággal szemben sem. Ezért lehetne kellő összefogással, értelmes stratégiával megerősíteni jelenlegi pozícióját. Esélyeit a győzelemre.

Két eset lehetséges: Vagy annyira amatőrök és elfogultak, hogy nem veszik észre, mennyire ellehetetlenítik a politikus asszonyt. Vagy tudatosan a jelenlegi elnöknek az „oszd meg és uralkodj, elhíresült elvre épülő érdekeit szolgálják.

Bárhogy is van, és a KDH fajankói hiába szajkózzák az ellenkezőjét: ostoba politizálásukkal súlyosan ártanak a szlovákiai demokrácia ügyének. Elősegítik a fentebb említett három szlovák politikai cimbora további dáridózását. Hatalmuk bebetonozását.

Az lenne a megérdemelt büntetésük, ha bő két év múlva kétkulacsos, rövidlátó magatartásuk miatt a választópolgárok kipenderítenék őket a parlamentből. Mert ugyebár a langyosat – s hadd tegyem hozzá az álnokot is – kiköpi az Isten.

Címkék: Iveta Radičová