Magyar democsokrácia

szilva | 2008. március 12. - 11:38 | Vélemény
Tanulságos cikket olvastam a minap a cseh polgári napilapban, Lidové novinyban. A jelentős hagyományokkal büszkélkedő újság külpolitikai rovatvezetője és Magyarország-szakértője sajnálkozással és értetlenséggel teletüzdelt elemzést írt a néhai szomszédos állam különcködéseiről.

„Magyarország valahogy mindig kilógott a közép-európai sorból. Amikor nálunk a Husák-és a Jakeš-rezsim garázdálkodott, akkor Budapest a maga gulyáskommunizmusával és viszonylagos puha diktatúrájával tűnt ki. Most pedig, amikor valóban dübörög a cseh és a szlovák gazdaság, akkor Magyarország hovatovább az uniós tagállamok sereghajtója lesz, egyre súlyosabb társadalmi és szciális gondokkal sújtva” – szögezi le a szerző, s a történtekért a magyar politikai elitet teszi felelőssé, amely nem az ország, hanem önmaga, illetve a párjának az érdekeit tartja legfontosabbnak.

Szomorúan veszem tudomásul, hogy a lényeget találta el és mondta ki a neves cseh publicista. Mert Magyarországot évek óta a Gyurcsány-Orbán csata teszi tönkre. A vasárnapi népszavazás után Dávid Ibolya jelentette ki, hogy kettőjük mérkőzésének jelenlegi állása 2:2 (Gyurcsány pártja, az MSZP két parlamenti választást, a Fidesz viszont megyei és helyhatósági voksoláson, legutóbb pedig a referendumon diadalmaskodott), ideje lenne hát elásni a csatabárdot. Az ország legjobb szakértőit kellene felkérni a magyar egészségügy és a gazdaság katasztrofális helyzetének fokozatos orvoslására – indítványozta az MDF elnök-asszonya. Senki sem figyelt rá.

Gyurcsány Ferenc a lehető legostobábban értékelte a megsemmisítő vereséget (amely, bármennyire is populista kérdéseket tartalmazott, mégsem csak az egészségügyről szólt): az istenadta nép nem érti a reformok lényegét és fontosságát – habogta. Vajon miként érthetné, ha a jelenlegi kormány és a miniszterelnök kommunikációs készsége és empátiája elképesztően rossz. S mit keres még a kormányfő-pártelnök mindkét tisztségben, amikor már a koalíciós államtitkár is elküldheti őt melegebb tájakra, különösebb következmény nélkül? Minél hamarabb lép az MSZP, annál több esélyük lesz arra, hogy a legközelebbi választásokon nem szenvednek megsemmisítő vereséget, ami az SZDSZ meggyengülésével, netán kimúlásával együtt akar azzal is járhatna, hogy a Fidesz akar alkotmányos többséget szerezne, vagyis egyedül kormányozhatna. Erőtlen ellenzékkel szemben, ami semmiképpen sem erősítené a magyarországi demokráciát.

Ami mostanság sokkal inkább democsokrácia, ami még Arany János nyelvi leleménye, de a mai magyarországi helyzet talán legtalálóbb jellemzője. Mert a Fidesz és Orbán Viktor a legutóbbi választások óta semmi másra nem törekszik, csak politikai revánsra, Gyurcsány Ferenc kikészítésére, ami a miniszterelnök döbbenetes politikai hőbörgései (majdnem minden hónapban új, isten tudja, hány pontos program), morális baklövései (balatonöszödi beszéd) miatt nem lehetetlen, de azért nem is egyszerű feladat. Csakhogy múlnak a hónapok, évek, s Magyarország helyzete egyre aggasztóbb. Hónapok teltek el a népszavazási kampánnyal, most majd az egészségbiztosítási törvény lesz a céltábla. Orbán Viktorék a jelenlegi légkörben alighanem ezúttal is sikeresek lesznek, felthetően újabb, ősszel esedékes népszavazás révén. S ezzel el is telik az idei esztendő. Folytatódik a mellébeszélés, az elképesztő társadalmi mocskolódás.

Miközben az Európai Unió szakemberei már látják az alagút végét. Legutóbb – még a népszavazás előtt – kedvezően ítélték meg a magyarországi reformokat, a javulás esélyeit. Amelyek sokkal erősebbek lennének, ha az ellenzék Magyarország alapvető érdekeit is szem előtt tartaná. Ahogy például Németországban, amely már kikecmeredett a legnagyobb válságból, mert alapvető gazdasági és szociális stratégiai kérdésekben minden számottevő politikus és párt egyetértett Berlinben.

Budapesten ennek a halvány jelét sem látom. De az alternatív gazdaságpolitika körvonalait sem. Orbán Viktor március 15-ére is diadalittasan pártgyűlést szervez, holott legalább ez a nap lehetne méltóságteljes, pártpolitikától, acsarkodástól mentes nemzeti ünnep, ahogy azt vasárnap Sólyom László kérte. Tele lesz az anyaország szitokszavakkal, trágár megnyilvánulásokkal.

Magyaroszág pedig egyre súlyosabb társadalmi, gazdasági és szociális gondokkal, mert ezek a politikai elitet alig érdeklik. Ezt már Prágában és máshol is világosan is látják.

Csak Budapesten nem.

Címkék: Orbán Viktor